Tetszett a cikk?

Az EU-hoz csatlakozók közül Magyarországon a legnagyobb a valutaválság valószínűsége - mondta a Financial Times Deutschland napilapnak Gregor Eder, a Dresdner Bank Kelet-Európa szakértője. Dietmar Hornung a Deka-Banktól "bukott angyalnak" nevezte Magyarországot.

Magyarország a kormány és a jegybank súlyos hibái miatt jelenleg problémás esetnek számít az Európai Unióba belépni készülő országok között. A szakemberek két év óta figyelik egyre kritikusabban az egykori mintaországot. A folyómérleg és az államháztartás rekordhiányai miatt az ország a válságjelöltek közé került. "Az egész makroökonómiai helyzet alakulása katasztrofális volt végül" - vélte Hornung, és ennek okaként "az elmúlt évek súlyos gazdaságpolitikai hibáinak sorát" említette.A lap felsorolja ezeket a vélt vagy valódi hibákat, amelyek élén "a drága választási ígéretek" teljesítése áll a 2002-es választások után. A béremelések növelték az importkeresletet, de az is hatott, hogy a jegybank szűk sávban tartotta a forintot, és emiatt a magyar termékek 20 százalékkal drágultak a fő kereskedelmi partnerek termékeihez képest - írta az újság.A Deka-Bank az idei évre azt jósolja, hogy a folyómérleg hiánya elérheti a hazai össztermék (GDP) tíz százalékát, amely háromszor akkora lenne, mint volt a mérleghiány Argentínában a 2001-es súlyos pénzügyi válság előtt.A folyómérleg hiányának finanszírozása a külföldi tőke révén egyre nehezebbé vált, és szakértők szerint az állami pénzügyek is "katasztrofális állapotban" vannak. Dietmar Hornung szerint a politikai célok továbbra is ellentmondásosak: a deficitet 4,6 százalékra kellene visszaszorítani, másrészt nagy infrastrukturális beruházásokat terveznek. A Deka-Bank arra számít, hogy a deficit idén legkevesebb 6 százalékra emelkedik.A makrogazdasági sarokszámok kedvezőtlen alakulása annál is inkább fejcsóválást vált ki a közgazdászok körében - írta a Financial Times Deutschland -, mert Magyarország strukturális adottságai jók. A földrajzi helyzet jó, az infrastruktúra viszonylag kiépített, az igazgatás meglehetősen hatékony, és a GDP idei évre tervezett 3 százalékos növekedése bátorító - mondták a lapnak nyilatkozó szakemberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt