Az EU-hoz csatlakozók közül Magyarországon a legnagyobb a valutaválság valószínűsége - mondta a Financial Times Deutschland napilapnak Gregor Eder, a Dresdner Bank Kelet-Európa szakértője. Dietmar Hornung a Deka-Banktól "bukott angyalnak" nevezte Magyarországot.

Magyarország a kormány és a jegybank súlyos hibái miatt jelenleg problémás esetnek számít az Európai Unióba belépni készülő országok között. A szakemberek két év óta figyelik egyre kritikusabban az egykori mintaországot. A folyómérleg és az államháztartás rekordhiányai miatt az ország a válságjelöltek közé került. "Az egész makroökonómiai helyzet alakulása katasztrofális volt végül" - vélte Hornung, és ennek okaként "az elmúlt évek súlyos gazdaságpolitikai hibáinak sorát" említette.A lap felsorolja ezeket a vélt vagy valódi hibákat, amelyek élén "a drága választási ígéretek" teljesítése áll a 2002-es választások után. A béremelések növelték az importkeresletet, de az is hatott, hogy a jegybank szűk sávban tartotta a forintot, és emiatt a magyar termékek 20 százalékkal drágultak a fő kereskedelmi partnerek termékeihez képest - írta az újság.A Deka-Bank az idei évre azt jósolja, hogy a folyómérleg hiánya elérheti a hazai össztermék (GDP) tíz százalékát, amely háromszor akkora lenne, mint volt a mérleghiány Argentínában a 2001-es súlyos pénzügyi válság előtt.A folyómérleg hiányának finanszírozása a külföldi tőke révén egyre nehezebbé vált, és szakértők szerint az állami pénzügyek is "katasztrofális állapotban" vannak. Dietmar Hornung szerint a politikai célok továbbra is ellentmondásosak: a deficitet 4,6 százalékra kellene visszaszorítani, másrészt nagy infrastrukturális beruházásokat terveznek. A Deka-Bank arra számít, hogy a deficit idén legkevesebb 6 százalékra emelkedik.A makrogazdasági sarokszámok kedvezőtlen alakulása annál is inkább fejcsóválást vált ki a közgazdászok körében - írta a Financial Times Deutschland -, mert Magyarország strukturális adottságai jók. A földrajzi helyzet jó, az infrastruktúra viszonylag kiépített, az igazgatás meglehetősen hatékony, és a GDP idei évre tervezett 3 százalékos növekedése bátorító - mondták a lapnak nyilatkozó szakemberek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből