Enyhülnek bizonyos beruházásokra folyósított támogatások és egyes idegenforgalmi szolgáltatások adóterhei azután, hogy a Parlamentben szavaztak az általános forgalmi adó törvény módosítási javaslatairól.

Pénzeli Márta, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy az elfogadott javaslat szerint 2004-től megszűnik az áfa-kötelezettség bizonyos beruházások támogatása esetében, a mentesség vonatkozik a 2003-ban megigényelt 2004-re áthúzódó projektekre is. Ide tartoznak a Sapard és a Phare támogatások és részben a földalapú támogatások.Az elfogadott módosítások pozitívan érintik az idegenforgalom egy részét is. A szakma kérésére ugyanis maradhat az árrés utáni adózás a 24 órán belüli, vagy éjszakai szállást nem tartalmazó összetett idegenforgalmi szolgáltatásoknál. Mindezek mellett egy elfogadott módosítás alapján azoknak az önadózóknak, akik harmadik országból importálnak terméket, nem kell megfinanszírozniuk a befizetett áfát addig, amíg azt vissza nem utalják nekik. A főosztályvezető elmondta: azoknak az adóalanyoknak, akik visszaigénylésre jogosultak, likviditási problémát okozhatott volna az visszaigényelhető áfa befizetése s a visszautalást között eltelt minimum 30 napos határidő.Csoportos áfa-mentességet kapnak a pénzintézetek és pénztárak abban az esetben, ha csoporton belül önálló jogi személyiségű társaságba szerveznek ki tevékenységet s ennek adókötelezettsége lenne.Nem változik május elsejétől a vállalati telefonszámlák áfa-terhe, miután a Parlament nem fogadta el az erre vonatkozó módosítást. A képviselők által nem támogatott indítvány azt szerette volna elérni, hogy a cégek telefonköltségeik után csak a fele áfát írhassák le, szemben a jelenlegi hetven százalékkal. Pénzeli Márta elmondta: az adószám bediktálásának kötelezettsége is enyhült az eredeti elképzelésekhez képest. Az elfogadott szabályozás szerint ugyanis csak az unió által minimumként elvárt speciális esetekben köteles megadni a vevő adószámát a számlakiállítónak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Brexit: Macron szerint három dolog történhet a britekkel

Brexit: Macron szerint három dolog történhet a britekkel

A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja