Tetszett a cikk?

A dél-koreai Hyundai Motor Co. 700 millió eurós beruházásáért Szlovákia 10-20 százalékkal kínált alacsonyabb munkabéreket, mint Lengyelország.

A legnagyobb dél-koreai és a világon a hetedik autógyár, a Hyundai Motor Co. Szlovákiában építi fel új gyárát - közölték a Hyundai leányvállalatánál, a Kia Motors Corp.-nál kedden. A szlovákiai üzem 2006 végén kezdi a sorozatgyártást, és évente 200 ezer Kia márkájú autót termel majd. A Hyundai Szlovákia és Lengyelország között döntött; mindkét ország jelentős kedvezményeket helyezett kilátásba a beruházás elnyeréséért.A szlovákiai helyszín Zsolna (Zilina), és az építkezés várhatóan idén, még az első félévben megkezdődik. A Kia szerint 2400 dolgozót akarnak fölvenni. A Hyundai üzeme a Nagyszombatban (Trnava) már épülő Peugeot-autógyárnál is nagyobb beruházás lesz. A 710 millió eurós költséggel épülő Peugeot-autógyárban 2006-tól évi 300 ezer gépkocsit gyártanak.Szlovákiában a Volkswagen is jelen van, Pozsonyban személyautókat, Martinban sebességváltókat gyárt. Január közepén a dél-koreai Samsung elektrotechnikai világcég is Szlovákiának kedvező döntést hozott: Nagy-Britanniából és Spanyolországból két nagy kapacitású gyárát telepíti Galántára, ahol a Samsung már korábban 40 millió euró értékű gyártelepet létesített.A szlovákiai beruházás a Hyundainak abba a stratégiájába illik, hogy növeli értékesítését Európában, akár az amerikai piac rovására. A Hyundai az idén európai exportja 22 százalékos növelését tervezi. Tavaly a kivitelének 25 százaléka került Európába, 60 százaléka az Egyesült Államokba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2023-tól tíz évig Magyarország is MotoGP-futamokat rendez

2023-tól tíz évig Magyarország is MotoGP-futamokat rendez

Oroszország rákapcsolódott az 5G-re: másodpercenként 1,5 Gbit a sebesség

Oroszország rákapcsolódott az 5G-re: másodpercenként 1,5 Gbit a sebesség

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet