A dél-koreai Hyundai Motor Co. 700 millió eurós beruházásáért Szlovákia 10-20 százalékkal kínált alacsonyabb munkabéreket, mint Lengyelország.

A legnagyobb dél-koreai és a világon a hetedik autógyár, a Hyundai Motor Co. Szlovákiában építi fel új gyárát - közölték a Hyundai leányvállalatánál, a Kia Motors Corp.-nál kedden. A szlovákiai üzem 2006 végén kezdi a sorozatgyártást, és évente 200 ezer Kia márkájú autót termel majd. A Hyundai Szlovákia és Lengyelország között döntött; mindkét ország jelentős kedvezményeket helyezett kilátásba a beruházás elnyeréséért.A szlovákiai helyszín Zsolna (Zilina), és az építkezés várhatóan idén, még az első félévben megkezdődik. A Kia szerint 2400 dolgozót akarnak fölvenni. A Hyundai üzeme a Nagyszombatban (Trnava) már épülő Peugeot-autógyárnál is nagyobb beruházás lesz. A 710 millió eurós költséggel épülő Peugeot-autógyárban 2006-tól évi 300 ezer gépkocsit gyártanak.Szlovákiában a Volkswagen is jelen van, Pozsonyban személyautókat, Martinban sebességváltókat gyárt. Január közepén a dél-koreai Samsung elektrotechnikai világcég is Szlovákiának kedvező döntést hozott: Nagy-Britanniából és Spanyolországból két nagy kapacitású gyárát telepíti Galántára, ahol a Samsung már korábban 40 millió euró értékű gyártelepet létesített.A szlovákiai beruházás a Hyundainak abba a stratégiájába illik, hogy növeli értékesítését Európában, akár az amerikai piac rovására. A Hyundai az idén európai exportja 22 százalékos növelését tervezi. Tavaly a kivitelének 25 százaléka került Európába, 60 százaléka az Egyesült Államokba. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?