Tetszett a cikk?

A piaci várakozásoknál kedvezőbben alakult a bruttó hazai termék tavalyi negyedik negyedéves növekedése az MTI által kedden megkérdezett elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése alapján az előzetes adatok szerint a GDP 3,5 százalékkal nőtt 2003 negyedik negyedévében, az év egészében pedig 2,9 pedig százalékkal bővült. A beruházások volumene 2003-ban korrekciók nélkül 3,1 százalékkal, a negyedik negyedévben 4,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője szerint a GDP növekedését egyértelműen a tavalyi utolsó negyedévben lendületet kapott ipari termelés generálta, de - tette hozzá - a lakossági fogyasztás mértéke is erős. Véleménye szerint a feldolgozóipari beruházások növekedése azt jelzi, hogy az idén folytatódó konjunktúra-élénkülésre fel tud kapaszkodni Magyarország. Az idei év alakulásáról Nyeste Orsolya elmondta: a GDP növekedése várhatóan 3,5 százalék alatt marad, 3,1-3,2 százalék körül lesz az export növekedése és a lakossági fogyasztás bővülésének lassulása miatt.Bihari Péter makroelemző szerint a GDP-re vonatkozó adatok nem okoztak meglepetést, hiszen a tavalyi év második felétől gyorsult az ipari termelés és az export, amely együttesen eredményezte a negyedik negyedévi 3,5 százalékos növekedését. "A most megjelent adatok alapján továbbra is optimista lehetnék, a kialakult irreálisan magas kamatszint azonban némileg lehűti ezt, így 2004-re a GDP 3 százalékos növekedését várom" - jelezte Bihari Péter.Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője kedvezőnek értékelte a tavalyi GDP adatot. Különösen azt tartotta pozitív fejleménynek, hogy a negyedik negyedévben folytatódott a gyorsuló növekedési trend, és a vártnál is gyorsabb volt a gazdaság növekedési üteme. Az elemző úgy gondolja, hogy az idén tovább gyorsul a GDP növekedési üteme. A tavalyi utolsó negyedéves magas szinthez képest nem vár gyorsulást, de a 2003-as egész évi 2,9 százalékos növekedés után 2004-ben 3 százalék feletti, 3,3 százalék körüli éves növekedést prognosztizál. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Egy kutatás szerint a trópusi esőerdők kétharmada már megszenvedte az emberi jelenlétet

Egy kutatás szerint a trópusi esőerdők kétharmada már megszenvedte az emberi jelenlétet