A piaci várakozásoknál kedvezőbben alakult a bruttó hazai termék tavalyi negyedik negyedéves növekedése az MTI által kedden megkérdezett elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése alapján az előzetes adatok szerint a GDP 3,5 százalékkal nőtt 2003 negyedik negyedévében, az év egészében pedig 2,9 pedig százalékkal bővült. A beruházások volumene 2003-ban korrekciók nélkül 3,1 százalékkal, a negyedik negyedévben 4,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője szerint a GDP növekedését egyértelműen a tavalyi utolsó negyedévben lendületet kapott ipari termelés generálta, de - tette hozzá - a lakossági fogyasztás mértéke is erős. Véleménye szerint a feldolgozóipari beruházások növekedése azt jelzi, hogy az idén folytatódó konjunktúra-élénkülésre fel tud kapaszkodni Magyarország. Az idei év alakulásáról Nyeste Orsolya elmondta: a GDP növekedése várhatóan 3,5 százalék alatt marad, 3,1-3,2 százalék körül lesz az export növekedése és a lakossági fogyasztás bővülésének lassulása miatt.Bihari Péter makroelemző szerint a GDP-re vonatkozó adatok nem okoztak meglepetést, hiszen a tavalyi év második felétől gyorsult az ipari termelés és az export, amely együttesen eredményezte a negyedik negyedévi 3,5 százalékos növekedését. "A most megjelent adatok alapján továbbra is optimista lehetnék, a kialakult irreálisan magas kamatszint azonban némileg lehűti ezt, így 2004-re a GDP 3 százalékos növekedését várom" - jelezte Bihari Péter.Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője kedvezőnek értékelte a tavalyi GDP adatot. Különösen azt tartotta pozitív fejleménynek, hogy a negyedik negyedévben folytatódott a gyorsuló növekedési trend, és a vártnál is gyorsabb volt a gazdaság növekedési üteme. Az elemző úgy gondolja, hogy az idén tovább gyorsul a GDP növekedési üteme. A tavalyi utolsó negyedéves magas szinthez képest nem vár gyorsulást, de a 2003-as egész évi 2,9 százalékos növekedés után 2004-ben 3 százalék feletti, 3,3 százalék körüli éves növekedést prognosztizál. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország