Az amerikai Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő kedden az eddigi BBB/A-3-ról BBB plusz/A-2-re javította Szlovákia hosszú, illetve rövid lejáratú devizaadóssági osztályzatát.

A jelenlegi osztályzat majdnem befektetői kategóriába sorolja Szlovákiát, és a hitelminősítő cég a további felminősítés lehetőségét is valószínűsíti. Ezt jelenti a mostani osztályzat megtoldása a „pozitív kilátással” megjegyzéssel. Szlovákiát így csupán Csehország és Magyarország előzi meg a régióban, amelyek a legalacsonyabb befektetői minősítést, A mínusz osztályzatot kaptak a Standard and Poor’s-tól, Lengyelországgal pedig azonos kategóriába került északi szomszédunk. Az, hogy az ország adósságát kevésbé kockázatosnak minősíti a nemzetközi hitelnminősítő cég, azt jelenti, hogy az ország olcsóbban tud külföldön hitelt felvenni adósságainak finanszírozására.A felértékelést a gazdasági reformok folytatódásával és Szlovákia szélesebb nemzetközi politikai és gazdasági integrációjával indokolták a hitelminősítőnél. "Ezek a tényezők vonzzák a külföldi működőtőke-beruházást, amelyek erősítették az ország gazdasági szerkezetét és növekedési kilátásait" - írták a Standard and Poor' elemzői, hozzátéve, hogy Szlovákia gazdasági növekedése középtávon várhatóan évi 4-5 százalékos lesz - az egyik leggyorsabb Közép-Kelet-Európában - a folytatódó külföldi működőtőke-beruházásoknak köszönhetően.Kedden a legnagyobb dél-koreai autógyár, a Hyundai Motor Co. leányvállalata, a Kia Motors Corp. Szöulban bejelentette, hogy a Hyundai Szlovákiában építi fel az új, 2006-tól évi 200 ezer Kia márkájú autó gyártására tervezett üzemét, 700 millió eurós beruházással. A Kia Motorsnál azt is közölték, hogy testvércége, a Hyundai Mobis Co., a Hyundai Motor motoralkatrész-gyártója, ugyancsak üzemet fog nyitni Szlovákiában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe

55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe