A kínai parlament e héten kezdődő ülésén várhatóan módosítani fogják az alkotmányt, és törvényes védelemben fogják részesíteni a magántulajdont. A példa nélküli lépést a legfelső pártvezetés, élén Hu Jintao főtitkárral, már korábban jóváhagyta.

A parlamentben hamarosan kezdődő vita -- mint arra a BBC pekingi tudósítója rámutat -- igazából arró szól, hogy a törvények szabályozzák-e, vagy pedig a párt állapítsa meg a társadalom legfőbb cselekvési normáit. Senkinek sincs kétsége azzal kapcsolatban, hogy az Országos Népi Gyűlés, ahogy a parlamentet nevezik, jóvá fogja hagyni és megtapsolja a Wen Jiabao miniszterelnök által beterjesztett munkaprogramot. De nem kizárt, hogy a vita során érinteni fognak kínos dilemmákat, mint például azt, hogy a pártvezetőknek is engedelmeskedniük kell-e a törvénynek, vagy pedig ők a törvény felett állnak.A magántulajdon védelmében tervezett alkotmánymódosítás lényegében a kapitalizmust fogadja el a gazdaság motorjának, a magántulajdont egyenrangúvá teszi a köztulajdonnal, ami pedig "szent és sérthetetlen.""Terkintettel arra, hogy a párt már 25 éve a gazdagodásra bíztatja a polgárokat, tulajdonjogaik védelmének törvényi szabályozása e már régóta esedékes volt" --hangsúlyozta Liu Junning politológus a BBC-nek nyilatkozva. Mint mondta, helyi káderek és lelkiismeretlen, ám jó összeköttetésekkel bíró építési vállalkozók gyakran önhatalmúan elkoboznak telkeket, illetve kártérités nélkül, vagy minimális kártérítés mellett teszik rá kezüket mások tulajdonára. Ennek kivánnak most véget vetni alkotmányos biztosítékokkal, feltéve, hogy a tulajdon "legális". Az viszont még nem tisztázott, ezt ki fogja eldönteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Az MNB tehetetlen a tranzakciós adót ügyfelekre terhelő három bankkal szemben

Az MNB tehetetlen a tranzakciós adót ügyfelekre terhelő három bankkal szemben

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten