Tetszett a cikk?

A kínai parlament e héten kezdődő ülésén várhatóan módosítani fogják az alkotmányt, és törvényes védelemben fogják részesíteni a magántulajdont. A példa nélküli lépést a legfelső pártvezetés, élén Hu Jintao főtitkárral, már korábban jóváhagyta.

A parlamentben hamarosan kezdődő vita -- mint arra a BBC pekingi tudósítója rámutat -- igazából arró szól, hogy a törvények szabályozzák-e, vagy pedig a párt állapítsa meg a társadalom legfőbb cselekvési normáit. Senkinek sincs kétsége azzal kapcsolatban, hogy az Országos Népi Gyűlés, ahogy a parlamentet nevezik, jóvá fogja hagyni és megtapsolja a Wen Jiabao miniszterelnök által beterjesztett munkaprogramot. De nem kizárt, hogy a vita során érinteni fognak kínos dilemmákat, mint például azt, hogy a pártvezetőknek is engedelmeskedniük kell-e a törvénynek, vagy pedig ők a törvény felett állnak.A magántulajdon védelmében tervezett alkotmánymódosítás lényegében a kapitalizmust fogadja el a gazdaság motorjának, a magántulajdont egyenrangúvá teszi a köztulajdonnal, ami pedig "szent és sérthetetlen.""Terkintettel arra, hogy a párt már 25 éve a gazdagodásra bíztatja a polgárokat, tulajdonjogaik védelmének törvényi szabályozása e már régóta esedékes volt" --hangsúlyozta Liu Junning politológus a BBC-nek nyilatkozva. Mint mondta, helyi káderek és lelkiismeretlen, ám jó összeköttetésekkel bíró építési vállalkozók gyakran önhatalmúan elkoboznak telkeket, illetve kártérités nélkül, vagy minimális kártérítés mellett teszik rá kezüket mások tulajdonára. Ennek kivánnak most véget vetni alkotmányos biztosítékokkal, feltéve, hogy a tulajdon "legális". Az viszont még nem tisztázott, ezt ki fogja eldönteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao