Tetszett a cikk?

Együttesen lépnek fel Lengyelország, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország vezetésével az EU-hoz májusban csatlakozó országok a jelenlegi tagállamok által bejelentett munkavállalási korlátozások ellen – jelentette az EU Observer.

A leendő tagállamok azt szeretnék elérni, hogy a munkavállalás, illetve a szociális juttatások kérdését vessék fel az EU tavasszal sorra kerülő csúcsértekezletén, vagy legalábbis közös állásfoglalásban hangsúlyozzák a négy szabadságjog – köztük a munkaerő szabad áramlásának – jelentőségét.Az indítványt az EU tagállamok nagyköveteinek szerdai találkozóján is meg fogják vitatni – írja a brüsszeli portál. Ezen kívül a kérdést a versenypolitikáért felelős miniszterek március 11-i megbeszélésén is tárgyalni fogják – idézte az EU Observer az EU jelenlegi ír elnökségének egyik szóvivőjét.„Ez az ügy mindannyiunkat érinti” – mondta a lapnak egy meg nem nevezett magyar diplomata. A cseh kormány egyik szintén név nélkül nyilatkozó szóvivője szerint a szerdai tanácskozás során dőlhet el, milyen további lépéseket tesznek a csatlakozó országok a kérdéssel kapcsolatban.Az EU Observer összefoglalása szerint a csatlakozó országok dühét az váltotta ki, hogy a jelenlegi EU-tagállamok a korábbi ígéretekkel szemben bezárták munkaerőpiacaikat az unió új polgárai előtt. A lap szerint kifejezetten Svédország, Dánia, Hollandia, Írország és Nagy-Britannia a munkavállalást, illetve a szociális juttatásokat korlátozó döntése csípi a leendő új tagországok szemét, mert ezek az államok korábban nem helyeztek kilátásba hasonló lépéseket.Az Európai Bizottságot is zavarja a jelenlegi tagországok bezárkózása – írta a lap. A munkaerőpiac megnyitására jogilag hétéves derogációt kérhetnek a tagállamok, de Nagy-Britannia és Írország csak a szociális juttatásokat vonná meg az új tagországok munkavállalóitól. Ez viszont azokkal az EU-szabályokkal ellentétesek, amelyek kifejezetten tiltják a nemzeti hovatartozás alapján történő diszkriminációt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni