Együttesen lépnek fel Lengyelország, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország vezetésével az EU-hoz májusban csatlakozó országok a jelenlegi tagállamok által bejelentett munkavállalási korlátozások ellen – jelentette az EU Observer.

A leendő tagállamok azt szeretnék elérni, hogy a munkavállalás, illetve a szociális juttatások kérdését vessék fel az EU tavasszal sorra kerülő csúcsértekezletén, vagy legalábbis közös állásfoglalásban hangsúlyozzák a négy szabadságjog – köztük a munkaerő szabad áramlásának – jelentőségét.Az indítványt az EU tagállamok nagyköveteinek szerdai találkozóján is meg fogják vitatni – írja a brüsszeli portál. Ezen kívül a kérdést a versenypolitikáért felelős miniszterek március 11-i megbeszélésén is tárgyalni fogják – idézte az EU Observer az EU jelenlegi ír elnökségének egyik szóvivőjét.„Ez az ügy mindannyiunkat érinti” – mondta a lapnak egy meg nem nevezett magyar diplomata. A cseh kormány egyik szintén név nélkül nyilatkozó szóvivője szerint a szerdai tanácskozás során dőlhet el, milyen további lépéseket tesznek a csatlakozó országok a kérdéssel kapcsolatban.Az EU Observer összefoglalása szerint a csatlakozó országok dühét az váltotta ki, hogy a jelenlegi EU-tagállamok a korábbi ígéretekkel szemben bezárták munkaerőpiacaikat az unió új polgárai előtt. A lap szerint kifejezetten Svédország, Dánia, Hollandia, Írország és Nagy-Britannia a munkavállalást, illetve a szociális juttatásokat korlátozó döntése csípi a leendő új tagországok szemét, mert ezek az államok korábban nem helyeztek kilátásba hasonló lépéseket.Az Európai Bizottságot is zavarja a jelenlegi tagországok bezárkózása – írta a lap. A munkaerőpiac megnyitására jogilag hétéves derogációt kérhetnek a tagállamok, de Nagy-Britannia és Írország csak a szociális juttatásokat vonná meg az új tagországok munkavállalóitól. Ez viszont azokkal az EU-szabályokkal ellentétesek, amelyek kifejezetten tiltják a nemzeti hovatartozás alapján történő diszkriminációt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén