Tetszett a cikk?

Nagyszabású pert indított egy pattogatott kukoricát gyártó amerikai cég ellen harminckét dolgozó, mert szerintük a kukorica ízesítőanyagai miatt maradandó tüdőkárosodást szenvedtek munkájuk közben.

Az International Flavors and Fragrances Co., illetve a Bush Boaken Allen nevű leányvállalata ellen indított perben a dolgozók a popcorn elkészítéséhez használt olaj ízesítőanyagát okolják a sérülésekért - számolt be az AP. Ezt az ízfokozót előszeretettel használják joghurtok és sajtok gyártásánál is.Az ügyben érintett harminckét dolgozó, akik az olajhoz kevert ízesítőket és színezőanyagokat forrón belélegezték, az utóbbi hónapokban légzési nehézségekre, illetve a légzés elégtelenségére panaszkodnak. A legsúlyosabb annak a fiatalembernek az esete, aki 17 hónapig dolgozott a gyártórészlegnél, és jelenleg tüdőátültetésre vár.A cég védője szerint „volt valami probléma a gyártósoron, de még előttünk se tiszta, pontosan micsoda”. A dolgozók ügyvédje szerint a megbetegedésekért az ízfokozóban található diacetil a felelős, ám az ízfokozót gyártó cég képviselője szerint ezt az anyagot több mint ötven éve használják biztonságosan számos termék előállításakor. Szerinte a valódi problémát a pattogatott kukoricát gyártó üzem szellőzőrendszerének nem megfelelő működése jelenti. Az üggyel kapcsolatban négy hét múlva várható bírósági döntés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marco Rossi elmondta, mit gondol Gulácsi Péter véleményéről

Marco Rossi elmondta, mit gondol Gulácsi Péter véleményéről

A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért