A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Baucont Rt.-t és az ÉPKER Kft.-t egyenként 227 millió forintos, a KÉSZ Kft.-t pedig 136 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a verseny tisztaságát súlyosan sértő cselekmények miatt.

A versenytanács a versenyeztetés, ezen belül a közbeszerzési eljárások során történő összejátszást, piacfeladó magatartást a gazdasági verseny tisztaságát súlyosan sértő cselekménynek miatt büntette meg a három céget.Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2002-ben közbeszerzési eljárást hirdetett meg a budapesti, Fiumei úti székháza teljes körű átalakítására, felújítására, illetve a kapcsolódó kivitelezői, szakipari munkálatok elvégzésére. A tenderen a Baucont, a KÉSZ és az ÉPKER, valamint a Középületépítő Rt. is indult. A kiíró a részvételi felhívásban megadott értékelési szempontok alapján az ajánlattevőket rangsorolta; ajánlattételre a három legmagasabb pontszámot elért jelentkezőt, a Középületépítő-t, a Baucont-ot és az ÉPKER-t kérte fel. E döntés ellen a KÉSZ jogorvoslattal élt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.A GVH versenytanács az eljárás során megállapította, hogy a Baucont és a ÉPKER a végső ajánlattételt megelőzően olyan megállapodást kötött, amely bármelyikük nyertessé válása esetére a vesztes félnek - alvállalkozási megbízás, illetve pénzbeli kárpótlás formájában - ellentételezési kötelezettséget írt elő. A tanács szerint ez a magatartás nem csupán felosztotta a piacot az érintett felek között, de jelentős mértékben csökkentette a gazdasági verseny egyik fontos elemét, a vesztes kockázatát. Magatartásuk megvalósította a versenyeztetéssel kapcsolat összejátszás tényállását.A Baucont és az ÉPKER a vizsgálat szerint a megállapodásba később bevonta a KÉSZ-t is, amely ennek ellentételezéséül később visszavonta jogorvoslati kérelmét, így szintén részesévé vált a tiltott összejátszásnak. A Baucont és az ÉPKER kísérletet tettek a Középületépítő bevonására is, ez azonban nem volt sikeres; a Középületépítő nem követett el versenyjogsértést. A pályázatot végül a Baucont nyerte meg, a megvalósítási munkálatokba bevonta a KÉSZ-t és az ÉPKER-t is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Kásler ellátogatott egy budapesti óvodába, sajtótájékoztatót is tartott – fotók

Kásler ellátogatott egy budapesti óvodába, sajtótájékoztatót is tartott – fotók

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Mi zajlik a Bermuda-háromszögben? Íme a legracionálisabb magyarázatok

Mi zajlik a Bermuda-háromszögben? Íme a legracionálisabb magyarázatok