Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Baucont Rt.-t és az ÉPKER Kft.-t egyenként 227 millió forintos, a KÉSZ Kft.-t pedig 136 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a verseny tisztaságát súlyosan sértő cselekmények miatt.

A versenytanács a versenyeztetés, ezen belül a közbeszerzési eljárások során történő összejátszást, piacfeladó magatartást a gazdasági verseny tisztaságát súlyosan sértő cselekménynek miatt büntette meg a három céget.Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2002-ben közbeszerzési eljárást hirdetett meg a budapesti, Fiumei úti székháza teljes körű átalakítására, felújítására, illetve a kapcsolódó kivitelezői, szakipari munkálatok elvégzésére. A tenderen a Baucont, a KÉSZ és az ÉPKER, valamint a Középületépítő Rt. is indult. A kiíró a részvételi felhívásban megadott értékelési szempontok alapján az ajánlattevőket rangsorolta; ajánlattételre a három legmagasabb pontszámot elért jelentkezőt, a Középületépítő-t, a Baucont-ot és az ÉPKER-t kérte fel. E döntés ellen a KÉSZ jogorvoslattal élt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.A GVH versenytanács az eljárás során megállapította, hogy a Baucont és a ÉPKER a végső ajánlattételt megelőzően olyan megállapodást kötött, amely bármelyikük nyertessé válása esetére a vesztes félnek - alvállalkozási megbízás, illetve pénzbeli kárpótlás formájában - ellentételezési kötelezettséget írt elő. A tanács szerint ez a magatartás nem csupán felosztotta a piacot az érintett felek között, de jelentős mértékben csökkentette a gazdasági verseny egyik fontos elemét, a vesztes kockázatát. Magatartásuk megvalósította a versenyeztetéssel kapcsolat összejátszás tényállását.A Baucont és az ÉPKER a vizsgálat szerint a megállapodásba később bevonta a KÉSZ-t is, amely ennek ellentételezéséül később visszavonta jogorvoslati kérelmét, így szintén részesévé vált a tiltott összejátszásnak. A Baucont és az ÉPKER kísérletet tettek a Középületépítő bevonására is, ez azonban nem volt sikeres; a Középületépítő nem követett el versenyjogsértést. A pályázatot végül a Baucont nyerte meg, a megvalósítási munkálatokba bevonta a KÉSZ-t és az ÉPKER-t is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet