Tetszett a cikk?

A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának vezetője cáfolta a Népszabadság szerdai cikkében közreadott szakmai véleményt, amely szerint több vastagbél-daganatos beteg esetében emberen végzett gyógyszerkísérlet folyik a szegedi klinikán.

"Azért nem tekinthető emberkísérletnek, mert egyébként ugyanerre a betegségre, csak ennek egy súlyosabb változatára ez a kezelés már évek óta folyik Magyarországon, s ezt finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP)" - közölte Thurzó László professzor.A Népszabadságnak Matejka Zsuzsa, az OEP főigazgatója emberen folyó gyógyszerkísérletnek minősítette a professzor eljárását, amelyet egyértelműen a gyártónak kellene finanszíroznia, ha az intézmény rendelkezik a gyógyszerkísérlethez szükséges engedélyekkel.A professzor elmondta, hogy abban az esetben, amikor még nincs áttét a betegben, ugyanezt kezelést nem finanszírozza az OEP, ám a gyógyszer teljesen szabályosan rendelhető. Ez a kezelés jelentősen, csaknem 30 százalékkal javítja a betegek gyógyulási esélyét, a betegség várható túlélését. S az előírt gyógyszerrendelésnek megfelelően igényelték minden esetben a szereket az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI)."Abban az esetben, ha úgy véli az OGYI vagy bárki, hogy ez egy tiltott emberkísérlet, akkor rögtön az első rendelésnél visszaír: álljatok meg, mert ti olyan akartok csinálni, amit egyébként nem lehet". Miután ez nem történt meg tizenegynéhány esetben már, akkor nem tudom, hogy most miről is van szó –mondta a professzor.Jelenleg három beteget érint az ügy a klinikán. Az OEP döntése alapján számukra valóban vissza kell fizetnie a klinikának az eddig befizetett pénzt, ami összesen hárommillió forint. Az összeg egy külön számlán rendelkezésre áll, a kezeléseket pedig folytatják - közölte Thurzó.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!