A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának vezetője cáfolta a Népszabadság szerdai cikkében közreadott szakmai véleményt, amely szerint több vastagbél-daganatos beteg esetében emberen végzett gyógyszerkísérlet folyik a szegedi klinikán.

"Azért nem tekinthető emberkísérletnek, mert egyébként ugyanerre a betegségre, csak ennek egy súlyosabb változatára ez a kezelés már évek óta folyik Magyarországon, s ezt finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP)" - közölte Thurzó László professzor.A Népszabadságnak Matejka Zsuzsa, az OEP főigazgatója emberen folyó gyógyszerkísérletnek minősítette a professzor eljárását, amelyet egyértelműen a gyártónak kellene finanszíroznia, ha az intézmény rendelkezik a gyógyszerkísérlethez szükséges engedélyekkel.A professzor elmondta, hogy abban az esetben, amikor még nincs áttét a betegben, ugyanezt kezelést nem finanszírozza az OEP, ám a gyógyszer teljesen szabályosan rendelhető. Ez a kezelés jelentősen, csaknem 30 százalékkal javítja a betegek gyógyulási esélyét, a betegség várható túlélését. S az előírt gyógyszerrendelésnek megfelelően igényelték minden esetben a szereket az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI)."Abban az esetben, ha úgy véli az OGYI vagy bárki, hogy ez egy tiltott emberkísérlet, akkor rögtön az első rendelésnél visszaír: álljatok meg, mert ti olyan akartok csinálni, amit egyébként nem lehet". Miután ez nem történt meg tizenegynéhány esetben már, akkor nem tudom, hogy most miről is van szó –mondta a professzor.Jelenleg három beteget érint az ügy a klinikán. Az OEP döntése alapján számukra valóban vissza kell fizetnie a klinikának az eddig befizetett pénzt, ami összesen hárommillió forint. Az összeg egy külön számlán rendelkezésre áll, a kezeléseket pedig folytatják - közölte Thurzó.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

10 évig is működhet a Gundel menzája a Miniszterelnökségen

10 évig is működhet a Gundel menzája a Miniszterelnökségen

Február közepéig tarthat, amíg megszervezik a sztrájkot

Február közepéig tarthat, amíg megszervezik a sztrájkot

Béremelést akar kiharcolni a Pedagógusok Szakszervezete

Béremelést akar kiharcolni a Pedagógusok Szakszervezete

Olimpia ugyan nem lesz, a rászánt pénz fele mégis elment a létesítményekre

Olimpia ugyan nem lesz, a rászánt pénz fele mégis elment a létesítményekre

Windows 10-et használ? Ne ijedjen meg, az ön gépéről is eltűnhet pár gigabájt

Windows 10-et használ? Ne ijedjen meg, az ön gépéről is eltűnhet pár gigabájt