Zuhanni kezdett a Szibnyeft-részvények ára az orosz tőzsdén, miután kiderült, hogy 1 milliárd dolláros adócsalással gyanúsítja az orosz kormány az olajtársaságot – írja a Financial Times.

A kormány lépése erősen hasonlít arra az akcióra, amelynek keretében a Putyin- kormány tavaly ősszel 3 milliárd dolláros adócsalással gyanúsította meg és bebörtönözte Mihail Hodorkovszkijt, a Szibnyeft legnagyobb riválisának, a Jukosznak az elnökét.Úgy tűnik, hogy a lépés Roman Abramovics, a brit Chelsea futball klubot is birtokló, Hodorkovszkijhoz hasonlóan nagy politikai befolyással rendelkező olajoligracha ellen irányul – véli a brit üzleti napilap.A jelek arra mutatnak, hogy szélesedik az a kampány, amelyet az orosz kormány az ország nagy üzleti oligarchái ellen indított. Ezek az érdekcsoportok már hosszú ideje képesek saját javukra kihasználni politikai kapcsolataikat, és az orosz adótörvények kiskapuit.A Szibnyeft már régóta az egyik legalacsonyabb társasági adót fizető orosz cég; a hivatalosan előírt 24 százaléknál jóval kevesebbet fizetett be az orosz büdzsébe. A cég a nemrégiben betiltott adóelkerülő technikák egész tárházát vonultatta fel, ideértve az ország területén található off-shore adóparadicsomok használatát. Ilyen adóparadicsom a távol-keleti Chukotka terület, ahol Abramovics a kormányzó. A Szibnyeft ennek ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy nem sértett törvényt, és ezt nemrég – a Jukosz-botrány idején, - még a belügyminisztérium és a szövetségi számvevőszék is így látta.A Szibnyeft és a Jukosz fúziója a tavalyi év folyamán formálódott és az üzlet nyélbeütése már a küszöbön állt, amikor a Jukosz elnök-vezérigazgatóját letartóztatták. A Szibnyeft-részvényesek követelésére a fúziós terv az év végén rombadőlt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Elhunyt Sárkány József művészettörténész