Tetszett a cikk?

Zuhanni kezdett a Szibnyeft-részvények ára az orosz tőzsdén, miután kiderült, hogy 1 milliárd dolláros adócsalással gyanúsítja az orosz kormány az olajtársaságot – írja a Financial Times.

A kormány lépése erősen hasonlít arra az akcióra, amelynek keretében a Putyin- kormány tavaly ősszel 3 milliárd dolláros adócsalással gyanúsította meg és bebörtönözte Mihail Hodorkovszkijt, a Szibnyeft legnagyobb riválisának, a Jukosznak az elnökét.Úgy tűnik, hogy a lépés Roman Abramovics, a brit Chelsea futball klubot is birtokló, Hodorkovszkijhoz hasonlóan nagy politikai befolyással rendelkező olajoligracha ellen irányul – véli a brit üzleti napilap.A jelek arra mutatnak, hogy szélesedik az a kampány, amelyet az orosz kormány az ország nagy üzleti oligarchái ellen indított. Ezek az érdekcsoportok már hosszú ideje képesek saját javukra kihasználni politikai kapcsolataikat, és az orosz adótörvények kiskapuit.A Szibnyeft már régóta az egyik legalacsonyabb társasági adót fizető orosz cég; a hivatalosan előírt 24 százaléknál jóval kevesebbet fizetett be az orosz büdzsébe. A cég a nemrégiben betiltott adóelkerülő technikák egész tárházát vonultatta fel, ideértve az ország területén található off-shore adóparadicsomok használatát. Ilyen adóparadicsom a távol-keleti Chukotka terület, ahol Abramovics a kormányzó. A Szibnyeft ennek ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy nem sértett törvényt, és ezt nemrég – a Jukosz-botrány idején, - még a belügyminisztérium és a szövetségi számvevőszék is így látta.A Szibnyeft és a Jukosz fúziója a tavalyi év folyamán formálódott és az üzlet nyélbeütése már a küszöbön állt, amikor a Jukosz elnök-vezérigazgatóját letartóztatták. A Szibnyeft-részvényesek követelésére a fúziós terv az év végén rombadőlt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét