Tetszett a cikk?

A gyógyszer-nagykereskedők alkotmányellenesnek vélik a kormány döntését a gyógyszerárak befagyasztásáról - jelentették be a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének vezetői.

A nagykereskedők szerint nem áll fenn olyan, az ártörvényben hivatkozott gazdasági helyzet, amelynek alapján hatósági árakat lehetne bevezetni a gyógyszerekre. A kereskedők szerint a hatósági árak bevezetését követően csökkenni fog a gyógyszerellátás színvonala. Szabó Ferenc, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke szerint mind a kereskedők, mind a patikák alacsonyabb készlettartásra és ritkább szállításra fognak törekedni, ami hiányt okozhat. Bizonyos készítmények pedig a gyártók döntése alapján eltűnhetnek a piacról, egyrészt a gyártás gazdaságtalansága miatt, másrészt azért, mert a kialakuló alacsony árszinten egyes gyártóknak esetleg nem éri majd meg a magyarországi forgalmazás - tette hozzá.Az árbefagyasztás bejelentése óta a nagykereskedők nem vásárolnak a gyártóktól, és a patikák sem rendelnek, mert mindenki a készleteinek csökkentésére törekszik. A készletek 15 százalékos leértékelése ugyanis több milliárd forint veszteséget okoz a forgalmazóknak – közölte a Hungaropharma Rt. vezérigazgatója. Szabó Ferenc elmondta, hogy a Hungaropharma napi forgalma a szokásos 450-500 millió forintról 300 millió forint alá csökkent az utóbbi napokban. A cég felmondta kétezer gyógyszertárral kötött szállítási szerződéseit, és az új szerződésekben csak a patikák számára kedvezőtlenebb kondíciókat - csökkenő kedvezményeket, ritkább szállításokat - tudott vállalni.A megállapodást azonban a gyártóknak csak töredéke írta alá, ezek a magyarországi gyógyszerpiacnak csak 4-5 százalékát képviselik. Így a szövetség szerint a szektorban mintegy 15 milliárd forint tőkekivonással jár az intézkedés. A készletek leértékelése a nagykereskedőknek 4-4,5 milliárd forint, a patikáknak mintegy 3 milliárd forint veszteséget okoz. Az alacsonyabb forgalom miatti árréstömeg-kiesés a kereskedőknek további 1,5 milliárd veszteséggel jár, a patikák árréstömeg-kiesése pedig elérheti az 5 milliárd forintot – állítja a szövetség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?