Tetszett a cikk?

A Jukosz olajipari vállalat eladja a Szurgutnyeftegaznak az egyik jelentős szibériai olajmező infrastruktúráját és működtetését.

A Jukosz érdekeltségében lévő Sakhanyeftegaz az eladója a Talakan olaj-és földgázmezőnek, amely a becslések szerint 900 millió hordónyi olaj és 50 milliárd köbméternyi földgáz tartalékot rejt magában. Az ügylet értékét nem közölték.Az orosz és a külföldi olajipari társaságok egyaránt szemet vetettek Szibéria feltáratlan olajkészleteire, ám az infrastruktúra és a kivitelt alkalmassá tévő csővezetékek hiánya hátráltatja a befektetéseket.Kelet-Szibéria legnagyobb olajmezőjének eladásáról orosz szokás szerint élénk vita folyik a Jukosz-leány Szurgutnyeftegaz és az orosz természeti források minisztériuma között. A minisztérium ugyanis a múlt hét csütörtökön azt közölte, hogy bírósággal kívánja visszavonatni a Szurgutnyeftegaznak az olajmezőre vonatkozó jogosultságát. A Szurgutnyeftegaz a kitermelésre ideiglenes engedéllyel rendelkezett, amelyet tavaly októberben szerzett meg a minisztériumtól, majd decemberben bírósági végzéssel ezt az engedélyt sikerült a cégnek állandó engedéllyé átminősítetnie.Eredetileg az ügyletben most vevőként szereplő Sakhanyeftegaz szerzett az olajmezőre kitermelési jogot 2001-ben, amikor egy aukción 501 millió dollárt ajánlott, szemben a második helyezett Szurgutnyeftegazzal, amelynek mindössze 61 millió dollárt kínált. A Sakhanyeftegaz azonban akkor nem fizette ki az összeget, és a minisztérium ezért ruházta át az ideiglenes jogokat a Szurgutnyeftegazra.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói