Tetszett a cikk?

Az ellenzék szerint Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jelenlegi elnökének menesztése érdekében volt szükség a törvény módosítására.

A parlament hétfőn 191 igen szavazattal, három ellenében elfogadta a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosítására vonatkozó, PSZÁF-törvényként ismertté vált jogszabályt.Az Országgyűlés által tavaly december 15-én elfogadott, ki nem hirdetett törvény ügyében a köztársasági elnök fordult az Alkotmánybírósághoz (AB) előzetes normakontrollt kérve. Mádl Ferenc különösen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetőire vonatkozó rendelkezéseket ítélte aggályosnak. Az AB március 23-ai határozatában az alaptörvénybe ütközőnek minősítette a jogszabály azon rendelkezéseit, amelyek a PSZÁF elnöke és helyettesei megbízatásának megszűnésével kapcsolatban állapítottak meg szabályokat, ezért került ismét a törvényhozás elé a jogszabály.Az ellenzék szerint Szász menesztését szolgálja a jogszabály"A felügyeleti tanács elnöke megválasztásával és legalább két további tagja kinevezésével megszűnik a hivatalban lévő elnök és elnökhelyettesek megbízatása és köztisztviselői jogviszonya" - olvasható a hétfőn elfogadott normaszövegben. A törvény a PSZÁF új felépítését úgy határozza meg, hogy az intézményt egy felügyeleti tanács irányítja, az operatív irányítást pedig főigazgató végzi.Az MSZP és az SZDSZ a PSZÁF szerkezeti átalakítását emelte ki a vitában, míg a Fidesz és az MDF szerint Szász Károlynak, a szervezet jelenlegi elnökének menesztése érdekében van szükség a jogszabály módosítására.Veres János pénzügyminisztériumi államtitkár válaszában kijelentette: az ellenzéki politikusok "rágalmazásait" semmilyen vizsgálat nem támasztja alá, és olyan aggály sem merült fel, hogy az unió nem tartja elfogadhatónak a jogszabályt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság az ellenzék által vitatott részeket nem találta alkotmányellenesnek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?