szerző:
MTI

A közszolgálati médiumok közül csak a Duna Televízió számolhat jövőre az ideinél nagyobb költségvetési forrásokkal, míg a jelenlegi állás szerint a Magyar Televíziónak, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Irodának a 2004-esnél kevesebb állami pénzzel kell beérnie, derül ki a költségvetési törvényekből és az intézmények menedzsmentjének nyilatkozataiból.

Az idén körülbelül 7,3 milliárd forintot fordított az állam a Magyar Televízió sugárzási díjának fizetésére; ez az összeg jövőre mintegy félmilliárddal csökken, közölte okok említése nélkül Zimmerné Holub Katalin, a közszolgálati médium szóvivője; mint mondta, a televíziókészülékek üzemben tartási díjának kompenzálásából az idén 8,6, jövőre körülbelül 10,3 milliárd forinthoz jut az MTV.

Emellett 2004-ben - a közszolgálati médiumok struktúra-átalakítására elkülönített 10 milliárd forintból kiosztott 6,8 milliárdból 4,8 milliárdhoz jutott 2004-ben az intézmény, amely így összesen mintegy három és félmilliárd forinttal kevesebbel kénytelen állami forrásból beérni 2005-ben, mint ez évben. Tájékoztatása szerint a Magyar Televízió emellett az idén 62 millió forintnyi pályázati pénzt is elnyert. 

A pénzügyi tárca internetes honlapján olvasható költségvetési törvények alapján a Magyar Rádió sugárzási díjra az idei és a jövő évben 5,25, illetve 5,83 milliárdot, az üzemben tartási díj kompenzációjára - a teljes összeg médiatörvényben rögzített 28 százaléka alapján - 6,026, illetve 7,026 milliárd forintot kapott, illetve kap; ehhez járult 2004-ben az 1,2 milliárdos struktúra-átalakítási támogatás.

Gellért Kis Gábor, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy piaci bevételeiket is alapul véve jövőre várhatóan mintegy háromszáz millió forinttal kevesebből gazdálkodhat a televízió, mint az idén. 

A Duna Televízió  a tévékészülékek üzemben tartási díjának kompenzációjára 5,164 milliárdot kapott, míg jövőre ez az összeg 6,023 milliárd forint.  Műsorterjesztési támogatás címén a médium jövőre az ideinél 36 millió forinttal kevesebbet, 1,279 milliárdot kap a költségvetéstől; ez utóbbi magyarázataként Szekeres László, a Duna  Televízió ügyvezető alelnöke a valuta-keresztárfolyamokat említette, megjegyezve, hogy tíz évre, dollárban kötötték a műholdhely-bérleti szerződést. Megemlítette, mindemellett tavaly - struktúra-átalakításra - 800 millió forintot kapott a költségvetésből a társaság; az összegből 650 milliót műszaki fejlesztésre, a többit a médium szerkezetének racionalizálására fordították.

"A Magyar Távirati Iroda jövőre mindösszesen kevesebb költségvetési forrást kap, mint idén" - mondta Vince Mátyás elnök. Emlékeztetett arra, hogy 2004-ben az 1,607 milliárdos juttatáshoz társult még egy 200 millió forintos, az elmaradt műszaki fejlesztéseket finanszírozó, valamint - a pénzügyi tárcával kötött külön megállapodás alapján - a létszámleépítés költségeit álló 420 milliós keret. Ezzel szemben a napokban a parlament által elfogadott 2005-ös büdzsé kétmilliárdos állami juttatást tartalmaz, s a határon túli magyar sajtó hírellátásához 50 millió forinttal járul hozzá a költségvetés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Média

Az MTV megkezdte a négymilliárdos hitel lehívását

Lehívta az intézmény rendelkezésére álló négymilliárdos bankhitel első részletét az MTV Rt. Közben a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöksége jóváhagyta, hogy az MTV a jelenleginél előnyösebb megállapodást kössön műsorainak továbbításáról az Antenna Hungária (AH) Rt.-vel.

MTI Itthon

Még mindig nincs elnökjelöltje a Duna TV-nek

A kuratórium elnökségének előző napi ülésén a huszonhárom jelölt egyike sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget - indokolta a meghiúsulás okát Bíró Sándor.

MTI Itthon

Nem fizetne reklámidővel az MTV

Fischer András, a Magyar Televízió (MTV) másfél hete kinevezett kereskedelmi igazgatója nem tartja megfelelő megoldásnak azt a gyakorlatot, miszerint reklámidővel fizeti ki egyes külső beszállítóit a közszolgálati médium.

Média

Megállapodott az MTI és a Magyar Rádió

Helyreállt a szerződéses kapcsolat a Magyar Távirati Iroda Rt. és a Magyar Rádió Rt. között. Januárjától a közrádió ismét előfizetője lesz a távirati iroda hírszolgáltatásának - állapodott meg a két közszolgálati intézmény.

MTI Média

Civileknek indít hírszolgáltatást az MTI

A Magyar Távirati Iroda Rt. (MTI) csütörtöktől elérhető fizetős szolgáltatásai, interneten, PDA-n, vagy wap-on is elérhetők. "Nehéz gazdasági helyzetben vagyunk, de nem válságban" - mondta Vince Mátyás, aki emlékeztetett arra, hogy "nemzetközi trend a tradicionális hírügynökségek nehéz helyzete".

MTI Gazdaság

Lehívhatja a négymilliárdos hitelt az MTV

A közelmúltban felvett négymilliárd forintos hitelét hívhatja le a Magyar Televízió (MTV) Rt. A pénzt valószínűleg a beszállítókkal szembeni tartozások kiegyenlítésére használja az intézmény.

Bajnai kitart Karácsony mellett

Bajnai kitart Karácsony mellett

Egy hétig élt volna még a kutya, ha nem tesznek bejelentést az állatvédők

Egy hétig élt volna még a kutya, ha nem tesznek bejelentést az állatvédők

Bátor ember a kínai elnök, meg merte enni Putyin ajándék fagyiját

Bátor ember a kínai elnök, meg merte enni Putyin ajándék fagyiját

Virágot vitt Nagy Imre sírjára Orbán Viktor

Virágot vitt Nagy Imre sírjára Orbán Viktor

Dokumentumokkal cáfolja a Fidesz Karácsony Gergely állítását

Dokumentumokkal cáfolja a Fidesz Karácsony Gergely állítását

Több mint félmillió dollárért kelt el Darwin A fajok eredete című könyve

Több mint félmillió dollárért kelt el Darwin A fajok eredete című könyve