szerző:
Magyar Rádió Online
Tetszett a cikk?

A bankok folyamatosan cáfolják, hogy a rájuk rótt bankadó bármi módon is jelentkezne az ügyfelek költségeink emelésében.

Nem függ össze a bankadóval a pénzintézetek szolgáltatási díjainak emelése – állítják a pénzintézetek. Hegedűs Éva, a legnagyobb hazai bankpiaci szereplő, az OTP Bank lakossági üzletágának vezetője egyenesen úgy fogalmazott: szeretné visszautasítani azokat a sajtóhíreszteléseket, hogy a mostani díjemelésben szerepet játszana a bankadó.

"Az OTP Bank, jellemzően évente egy alkalommal, év elején alkalmaz díjkorrekciót a lakossági folyószámla vezetéshez kapcsolód díjtételekre vonatkozóan, és az idén is, mint korábban, mindig átlagosan a mindenkori inflációnak megfelelő mértékű emelést hajtunk végre. Nem is nagyon tudunk mást tenni, hiszen nagyon erős a verseny a bankok között az ügyfelek megszerzése érdekében" – mondta Hegedűs.

Átlag felett azok a szolgáltatások drágultak, amelyek többletmunkaidőt igényelnek, vagy amelyek helyettesíthetők más, korszerűbb banki szolgáltatásokkal. Ilyen például a bankkártya nélküli készpénzfelvétel.

Ugyancsak cáfolta a bankadóval összefüggő emelést az Erste Bank szóvivője. Szabó Linda szerint ha ez a hatás érvényesült volna, akkor minden banknak vagy egy általános díjat kellett volna bevezetnie, vagy minden díjon emelnie kellett volna.

"Az Erste Bank általában kétszer szokta áttekinteni a kondícióit, és a kondícióváltozás történhet a gazdasági környezet, illetve a jogszabályi környezetváltozása miatt. Ez esetben, ahogy gyakorlatilag minden évben január elején áttekintette a díjakat, nem minden díj változott, hiszen a mikrovállalkozásoknak nyújtott számlacsomagon nem módosított az Erste Bank, illetve az elektronikus bankolás is pont ugyanannyiba kerül, mint a 2004-es évben" – tette hozzá a szóvivő.

Az mindenesetre tény, hogy a Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium októberi megállapodása révén a bankadóból évente 30 milliárd forintra számíthat a költségvetés, és az is tény, hogy a banki szolgáltatások, mint ilyenkor általában minden más, drágultak. A pénzintézetek viszont továbbra is azt állítják, hogy a bankadóból származó többletterhet nem érzik majd az ügyfeleik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Ejthetik a bankadót, ellenkeznek a bankok

Még sincs megegyezés a bankok és a kormány között a "különsarc"-ról, a hazai pénzintézetek többsége ugyanis nem hajlandó elfogadni a hatszázalékos kamatkülönbözet-adót.

Gazdaság

Marad a "bankadó", de csak két évig

A kormány nem hátrál meg a bankok különadója ügyében, ennek módjáról pénteken döntenek - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt, miután találkozott a bankok képviselőivel.

Gazdaság

Bankadó: a pénzintézetek dönthetnek

A bankok vezetői tegnap estig tanácskoztak arról, hogy kamatnyereségük 6 százalékának elvonását, vagy a 24 százalékos társasági adót választanák-e szívesebben a rájuk kirótt külön adó formájaként.

Gazdaság

Bankadó: egyfajta adótípus, kétféle adóalap

A módosító indítvány szerint a pénzügyi különadó fizetésére kötelezett pénzintézetek választhatnak: a kamatkülönbözet után fizetnek 6 százalékos vagy az adózás előtti eredmény után 8 százalékos különadót. A törvény két évig marad majd hatályban.

Nem állja ki az adatvédelmi próbát, változtatni kellene a felnőttképzési törvényen

Nem állja ki az adatvédelmi próbát, változtatni kellene a felnőttképzési törvényen

Hollik István sem indul egyéniben a 2022-es választáson

Hollik István sem indul egyéniben a 2022-es választáson

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni