szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A podgoricai média szerint a montenegrói kormány képviselői megegyeztek a Matávval a montenegrói távközlési cég, a Telekom Montenegro többségi részvénycsomagja megvásárlásának a feltételeiről, de az ügylet nem ment egészen simán.

A média szerint a montenegrói kormány képviselői szombaton Budapesten nyélbe ütötték a megállapodást, s a kabinet legközelebbi ülésén adja áldását az adásvételi szerződés megkötésére. A Mina hírügynökség úgy fogalmazott, hogy a budapesti tárgyalásokon sikerült megállapodni a Matáv által javasolt adásvételi szerződés módosításáról. A tenderbizottság valószínűleg javasolni fogja az adásvételi szerződést megkötését, amiről a privatizációs ügynökség, illetve a kormány hozza meg a végső döntést. 

A budapesti megbeszélésen állítólag vita bontakozott ki, mert a Matáv igényt tartott arra, hogy az 51,12 százalékos állami részvénycsomag mellett megvásárolhassa a befektetési alapok kezében lévő 16 százalékos részvénypakettet is. Az ellenzékhez húzó podgoricia Dan című napilap kormányforrásokra hivatkozva azt írta, hogy a magyar cég képviselői pénteken kivonultak a budapesti tárgyalásokról, amikor megtudták, hogy a podgoricai kormány mégsem biztosította a kétharmados részvénycsomag megvásárlását. A kormány "biztosítani" tudta az Atlas, a HLT, a Monet és az Euro Found kezében lévő 15,41 százaléknyi részvénycsomagot - amely a kormány 51,12 százalékos pakettjével együtt 66,53 százalékot jelent -, s kibontakozott a harc a fél százaléknyi részvényért.
 
A Dan szerint a kormány dolgát megnehezítette, hogy megjelentek a piacon olyan vállalatok, amelyek elkezdték felvásárolni a részvényeket amerikai befektetési alapoknak, csillagászati árat, részvényenként 3-4 eurót kínálva, miközben a Matáv részvényenként 2,2 eurós ajánlatot tett a fennmaradó 16 százalékos csomagért. A lap szerint az amerikaiak akarják megszerezni a majd 49 százalékos részvénycsomagot, ami nem tetszik a Matávnak.
   
A Matáv tavaly decemberben 114 millió eurót ajánlott a Telekom Montenegro 51,12 százalékáért, további 67,288 millió eurót ötéves beruházási program keretében fektet be a cégbe. Ezzel az ajánlattal a magyar vállalat lekörözte versenytársait. A montenegrói távközlési vállalat bejelentette, hogy április 10-n tartják meg az részvényesek közgyűlését, amelyen megválasztják a cég új vezetőit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek

Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Hiába ígér egyszerűbb áfabevallást a kormány, több munka lesz vele – állítják az adótanácsadók

Hiába ígér egyszerűbb áfabevallást a kormány, több munka lesz vele – állítják az adótanácsadók