szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szabad Demokraták Szövetsége szerint az Adóreform Bizottság javasalatai csak áttekinthetetlenebbé tennék az adórendszert.

Az Adóreform Bizottság javaslatai a szabad demokraták számára elfogadhatatlanok, mivel azok bonyolultabbá, áttekinthetetlenebbé teszik az adórendszert  - közölte Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke vasárnap. Hangsúlyozta: a liberálisok szerint az adóreform célja a magyar gazdaság versenyképesebbé tétele, amelyhez egyszerűbb, kiszámíthatóbb rendszerre van szükség, hogy stabilabb viszonyokat teremtsen, csökkentse a bürokráciát és ezáltal vonzóbbá tegye Magyarországot a külföldi befektetők számára. Kuncze Gábor szerint a kormányzat számára nem lehet újdonság az SZDSZ álláspontja, hiszen javaslataikat egy február 14-én kelt levélben ismertette a miniszterelnökkel is.

Mint mondta, a bizottság által elkészített reformterv úgynevezett nulladik változata kétkulcsos rendszert javasol az eva-nál, ami az SZDSZ szerint arra sarkallná a cégeket, hogy költségeiket "pumpálják fel". A terv megvalósítaná ugyan a liberálisok által is szorgalmazott iparűzési adó eltörlését, de azt egy lépésben tenné, ami viszont nem támogatható - tette hozzá. A politikus szerint nem számít érdemi kezdeményezésnek az szja 18 százalékos sávhatárának a jelenlegi 1,5 millió forintról 1,8 millió forintra történő emelése, ebben olyan, radikálisabb változtatás kell, mint amilyen az SZDSZ által javasolt 3 millió forintra történő sávhatár emelés. Emellett a javaslat nem nyúlna hozzá a szociálpolitikai támogatásokhoz sem, amelyet a liberálisok kivennének az adórendszerből - fűzte hozzá.

Az Adóreform Bizottság szerdán közölte: 2006-tól kétkulcsos rendszer bevezetését ajánlja: az eva esetében a jelenlegi 15 százalékos kulcs mellett a 40 százaléknál kevesebb költséghányaddal működőknél az árbevételre vetítve 10 százalék lehetne a kulcs. Ugyancsak kétkulcsos lenne a társasági adó: 5 millió forint nyerségig az adókulcs 10 százalék lenne, az ennél nagyobb profitrészre maradna a 16 százalékos kulcs. A tervezet szerint 2006-tól némileg változna az szja rendszer: az alsó, jelenleg 1,5 millió forintig terjedő 18 százalékos sáv feljebb csúszhatna 1,7-1,8 millióig, s az ennél nagyobb összegnél maradna a 38 százalékos sáv. Az Adóreform Bizottság lényeges változtatást javasol 2007-től az önkormányzati finanszírozásban is, ami összefügg az iparűzési adó eltörlésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kétkulcsos eva és tánya 2006-tól?

Kétkulcsos rendszert javasol bevezetni 2006-tól az egyszerűsített vállalkozói adónál (eva) és a társasági nyereségadónál az Adóreform Bizottság, valamint gyökeresen átalakított önkormányzati finanszírozást 2007-től - mondta Akar László, a testület elnöke szerdán.

Gazdaság

Medgyessy: euró 2008-ban; adóreform jövőre

Magyarország 2008. január elsejétől be kívánja vezetni az eurót - jelentette be szerdán Medgyessy Péter kormányfő. A cél érdekében a kormány szigorú gazdaságpolitikát folytatna, amivel a jegybank elnöke is egyetért. László Csaba pénzügyminiszter ismertetése szerint január elsejétől megszűnik a 0 áfakulcs (az alsó kulcs 5 százalék lesz), a 12 százalékos kulcs 15 százalékra emelkedik, míg a 25 százalékos felső határ 23 százalékra mérséklődik.

Pénzügyek

Adóreform előtt

A főcsapás irányait egy hónap múlva jelöli ki az alakuló ülését múlt héten tartott adóreform-bizottság, "közmegegyezésen" alapuló lényegi módosítások azonban csak 2006-2007-től várhatók, miközben a Fidesz csomagja már júliustól adócsökkentő lépéseket sürget.

hvg.hu Gazdaság

Átfogó adóreformot tervez a kormány

Három-öt évre szóló adórendszert, adópolitikai chartát kíván kidolgozni a kormány a következő hónapokban - jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Kóka János, a gazdasági tárca vezetője pénteken. "Többen, szélesebb adóalappal, egyszerűbben, kevesebb adót fizessenek - ez az adórendszer átalakításának legfőbb célja" - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

Elkezdte a munkát az Adóreform Bizottság

Első, alakuló ülésére ül össze szerdán az Adóreform Bizottság, amelynek vezetésére Akar Lászlót, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatóját kérték fel. Az ülésen - a Miniszterelnöki Hivatal által kiküldött meghívó szerint - jelen lesz a miniszterelnök és több miniszter is.

Keanu Reeves levágta a haját a Mátrix 4-re

Keanu Reeves levágta a haját a Mátrix 4-re

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók