szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Februárban az államháztartás - önkormányzatok nélküli - hiánya 195,6 milliárd forint volt, az első két havi deficit 393,9 milliárd forint - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn.

Az első két havi hiány a 2005. évi előirányzat 38,5 százaléka, tavaly az első két hónap után a tervezett hiány 26,6 százaléka realizálódott. A PM előzetesen 171,2 milliárd forintos hiányt várt februárra, és 369,6 milliárdot az első két hónapra. Januárban 198,4 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás.

Az államháztartás bevételei februárban 7 milliárd forinttal maradtak el az előirányzattól. A központi költségvetésbe februárban a vártnál kevesebb áfa folyt be, emellett a központi költségvetési szervek és a fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai meghaladták  a tervezettet. Az államháztartás kiadásai februárban 17 milliárd forinttal haladták meg a prognózist.

A központi költségvetés februári deficitje 179,9 milliárd forintot tett ki. A prognózis 140,4 milliárdos hiányt jelzett. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 28,7 milliárdos hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 13 milliárd forintos többlettel.

A központi költségvetés egyenlege februárban a vártnál 39,5 milliárd forinttal kedvezőtlenebb lett, ugyanakkor a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege a vártnál 7,5 milliárddal, az elkülönített állami pénzalapok mérlege pedig 7,3 milliárd forinttal kedvezőbben alakult. Márciusra a PM államháztartási hiányra vonatkozó becslése 46,2 milliárd forint, amely már magában foglalja a májusról márciusra előrehozott másfél heti többlet nyugdíjkifizetés mintegy 60 milliárdos összegét is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Négyszázmilliárdos költségvetési hiány az első három hónapban?

A Pénzügyminisztérium (PM) februárra - önkormányzatok nélkül - 171,2 milliárd forintos hiányt vár, márciusra 46,2 milliárdot, így az első háromhavi várható deficit összege 415,8 milliárd forint lehet, amelyből mintegy 60 milliárdot tesz ki a májusról márciusra előrehozott másfél heti többletnyugdíj kifizetése - hangzott el a tárca keddi sajtótájékoztatóján.

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége átveheti a hatalmat a CIG Pannónia Biztosítónál

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége átveheti a hatalmat a CIG Pannónia Biztosítónál

9 év fogság után jött el két fehér delfin nagy napja: kiszabadult Little Grey és Little White

9 év fogság után jött el két fehér delfin nagy napja: kiszabadult Little Grey és Little White