szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen 298, az Európai Unióban (EU), illetve az Európai Gazdasági Térségben (EGT) bejegyzett pénzügyi intézmény jelentette be a magyar felügyeletnek, hogy határon átnyúló szolgáltatást kíván végezni Magyarországon - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Emellett 5 társaság jelezte - valamennyien biztosítók -, hogy fióktelepet szándékozik létesíteni Magyarországon. A 298 külföldi székhelyű pénzügyi intézmény közül 132 társaság biztosító, 94 tőkepiaci szereplő és 72 pénzintézet. 

A 72 pénzintézet legtöbbje osztrák - összesen 26 - bank, rajtuk kívül 20 angol bank, 11 német és 6 ír pénzintézet, de dán, ciprusi és luxemburgi bankok is jelezték, hogy megjelennének szolgáltatásaikkal Magyarországon. A 94 bejelentett tőkepiaci szereplő túlnyomó része - összesen 79 - angol, de akad közöttük görög, cseh, francia, sőt, egy szlovák és egy szlovén cég is. 

A 132 biztosító társaság közül 32 angol, 25 ír, 15 német, 12 osztrák cég, s akadnak köztük belga, olasz, spanyol, dán, litván és liechtensteini cég is. Az 5 biztosítótársaság közül, amely fiókot létesítene Magyarországon, egy holland, egy osztrák, egy német, egy spanyol és egy angol, s mellettük egy osztrák biztosítási bróker is bejelentette fióktelep-létesítési szándékát.

A magyarországi bankok közül mindössze három, a Budapest Bank, a CIB Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank jelentett be határon átnyúló szolgáltatást Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban, valamint az EU-országokban, illetve Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben.

A magyar  tőkepiaci szereplők közül a Concorde Rt. jelentett be az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Németországban és Lengyelországban végzendő határon átnyúló szolgáltatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Dráguló banki szolgáltatások

Több nagy lakossági bank drágította számlaszolgáltatását az utóbbi hónapokban, mégsem indult nagy elvándorlás a jutányosabb pénzintézetek felé.

Gazdaság

Ausztriába járunk át lakáshitelért

Korlátozta a magyar ügyfeleknek adható lakáshitel mennyiségét néhány ausztriai bank a nagy érdeklődés miatt, így több helyen már csak a határmenti megyékben lakók kaphatnak osztrák hitelt. A hvg.hu által megkérdezett banki szakemberek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az átjáróláznak, és nem tartanak a magyar bankok forgalomcsökkenésétől sem.

Elszállhatnak-e ismét a lakásárak az MNB új hitelprogramja miatt?

Elszállhatnak-e ismét a lakásárak az MNB új hitelprogramja miatt?

Orbán veri a harci dobot, hogy elterelje a figyelmet

Orbán veri a harci dobot, hogy elterelje a figyelmet

376 éven át nem tudták, hol van, most megtalálták az elsüllyedt hajó roncsait

376 éven át nem tudták, hol van, most megtalálták az elsüllyedt hajó roncsait