szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A felügyelet 2004-ben összesen 128,35 millió forint bírságot szabott ki a pénzügyi intézményekre, ami csaknem 7 százalékkal marad el a 2003-ban kivetett 137,49 millió forinttól - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hírlevelében.

A bírság csökkenése azonban csak látszólagos, 2003-ban ugyanis olyan "nagy" ügyekre, mint a Zalakerámia Rt. tulajdonváltásával kapcsolatos szabálytalanságok 22,5 millió forint, a Pannonplast Rt. részvényátruházásával, illetve a K and H Equities-üggyel kapcsolatban összesen 22 millió forint bírságot rótt ki a hatóság. Az e három ügyben kirótt 45,5 millió forint büntetés a magyarázata annak, hogy 2003-ban 70 millió forint bírságot kellett fizetniük a tőkepiaci szereplőknek, 2004-ben pedig ennek csak alig több, mint a felét, 36,2 millió forintot.

Csaknem 23 millió forinttal megnőtt viszont a tavaly a bankokra kirótt büntetés összege: 2003-ban 41,9 millió, 2004-ben 64,47 millió forint büntetést fizettek. A legnagyobb összeget - fejenként 15-15 millió forintot - az Erste Bank (Hungary)-nek és az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) fizette.

Lényegében nem változott a biztosító társaságok bírságainak mértéke: 2003-ban 22,026 millió 2004-ben 22,3 millió forint volt. Tavaly a legmagasabb összeget - 10 millió forintot - az AVIVA Életbiztosító Rt. fizette, mivel többek között a befektetési jellegű biztosítások egy csoportjánál tartalékhiányt állapított meg a hatóság.

A pénztárak büntetése viszont csaknem 40 százalékkal volt több tavaly, mint egy évvel korábban: 2003-ban 3,57 millió, 2004-ben 5,37 millió forintot kellett felügyeleti bírságra fizetniük. Igaz, ebből 3,5 millió forint azonos szolgáltatói csoporthoz kötődik: 2004 július végén az Optisoft Kft-nek kellett 2 millió forintot fizetnie hibás adattartamú jelentések közléséért, s augusztusban 1,5 millió forintot hasonló vétségért tulajdonosának, az Optisoft Rt-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Megbírságolta a Concorde-ot a PSZÁF

A Concorde Befektetési Alapkezelő Rt.-t 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a befektetési jegyek folyamatos forgalmazására vonatkozó jogszabály megsértése miatt.

Gazdaság

Most a Volksbankra csapott le a PSZÁF

Különböző, egyebek mellett a kinnlevőségek minősítése és az adatszolgáltatási jogszabályok megszegése miatt 2 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Magyarországi Volksbankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - tette közzé a felügyelet határozatát a Magyar Tőkepiacban.

Gazdaság

Nagyobb hatalom a PSZÁF-nak

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) feladatköre kibővül a hitelintézeti, befektetési és biztosítási feladatokkal is foglalkozó pénzügyi konglomerátumok ellenőrzésével - mondta Gulyás Erika kormányszóvivő.

MTI HR

Marsi Erikát nevezték ki a PSZÁF élére

Marsi Erikát, a HVB Bank Rt. főosztályvezetőjét nevezte ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) főigazgatójává; az igazgatói kinevezés hat évre szól - jelentette be Gál J. Zoltán, a kabinet szerdai ülését követően.

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

A NAV őrizetbe vett egy “közismert milliárdost”– videó

A NAV őrizetbe vett egy “közismert milliárdost”– videó

Trump berágott Merkelre, csapatokat von ki, Putyin meg dörzsöli a markát

Trump berágott Merkelre, csapatokat von ki, Putyin meg dörzsöli a markát