szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Csányi Sándor közvetett érdekeltségébe tartozó Délhús Rt. valóban átvilágította a Pick Szeged Rt.-t, de megállapodás a tulajdonos váltásról nem született.

Kovács Tamás, a Pick Szeged Rt. igazgatóságának elnöke azt mondta: az Arago már több mint másfél éve folytat tárgyalásokat a Pick részvények eladásáról, így került a kisebbségi rész az R-KO-N Kft. birtokába. A Román Gyula tulajdonában lévő R-KO-N húsipari cég már többször kinyilvánította: szándékában áll megvásárolni a Pick többségi tulajdonát, de ehhez megfelelő forrást kell teremtenie.

A Pick Szegednek - bár részvényeit már kivezették a tőzsdéről - kötelezettsége nyilvánosságra hozni az adásvételről szóló megállapodást, ha az megszületik - tette hozzá Kovács. A Pick közel 75 százaléka a budapesti Arago Befektetési Holding Rt. tulajdona, 25,75 százalék pedig az R-KO-N-é.

A Világgazdaság szerint azonban már folynak a tárgyalások a pécsi székhelyű Délhús és a Pick tulajdonosai között. A lap szerint a Délhús mára 14 százalékos részarányt szerzett a hazai piacon, így a Pick-tranzakcióval az ország egyik legerősebb húsipari vállalkozása jöhet létre. Szakértők szerint e lépés jól illeszkedne az európai trendekhez is, amelyek az erőteljes feldolgozói koncentráció irányába mutatnak.

Egyelőre nem ismert, hogy a Délhús a Picket mennyiért vásárolná meg - írja a Világgazdaság. Egyes információk szerint az Arago a korábbi befektetői tárgyalásokon 18-20 milliárd forintot kért, de a Pick azóta értékesítette a Szegedi Paprika Rt.-ben, a Herz Rt.-ben és a Ringa Rt.-ben meglévő részesedését. Ágazati szakértők szerint a nem szakmai befektetőnek tartott Arago az elmúlt években arra törekedett, hogy különböző csatornákon pénzt vonjon ki a cégből.

A Pick Szeged a tavalyi évet konszolidáltan 5,08 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 346 millió forint veszteséggel, miközben a nettó árbevétel 8 százalékkal 50,04 milliárd forintra nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A Smithfield Foods veheti meg a Picket?

A Pick Szeged Rt. eladásáról az Egyesült Államok sertéspiacának majd felét birtokló Smithfield Foods Inc. óriáscéggel tárgyal az Arago Holding Rt. - írta a Népszabadság. A lap szerint igen közel a megegyezés a tranzakcióról.

Gazdaság

Bábolna megvenné a Pick Szegedet

A Bábolna Agráripari Holding Befektetési Rt. vételi ajánlatot tesz Pick Szeged Rt.-re – jelentette be a Bábolna Rt. igazgatóságának elnöke.

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár

Negyvenhárom koronavírusos beteg halt meg kedden

Negyvenhárom koronavírusos beteg halt meg kedden