szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hétfőn késő délután közzétett államháztartási hiány mintegy 20 milliárd forinttal magasabb volt ugyan a piaci várakozásoknál, a forint azonban kedden tovább erősödött. A Fidesz élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját.

Kereskedők szerint tartja magát az a piaci vélemény, hogy a külföldi befektetők valószínűleg kihasználják a hosszú hétvégét, amikor a magyarországi piacok és az MNB zárva lesznek, és nem tudják megakadályozni, hogy a forintot a 240,01 forint/eurós sávszélre kitolják.

A kormány gazdaságpolitikáját bírálta Varga Mihály (Fidesz) kedden az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában. A Fidesz-frakció gazdasági kabinetjének vezetője hangsúlyozta: a hétfőn nyilvánosságra hozott államháztartási adatokból kiderül, hogy a költségvetés hiánya más most meghaladta az egész évre tervezett hiány 50 százalékát.

"Papíron létező költségvetésünk van" - jelentette ki a politikus, aki szerint az ország lemaradt a régióban a gazdasági növekedés tekintetében, 3 500 milliárd forinttal növelte államadósságát két év alatt, miközben csökkentek a reálkeresetek és 30 ezerrel több munkanélküli van, mint két évvel ezelőtt.

Ez annak a következménye, hogy a kormánynak nincs világosan követhető, logikus, egységes gazdaságpolitikája - tette hozzá, megjegyezve, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció 33 alkalommal emelt adót, mióta kormányra került.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára cáfolta az ellenzéki politikus állításait, és azt mondta: a Fidesz továbbra sem néz szembe a tényekkel. A magyar gazdaság megnyugtató helyzetben van, egészségesen fejlődik - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaság visszaszerezte azt a hírnevét, amelyet 2001-ben az Orbán-kormány "szerencsétlen gazdaságpolitikája" következtében vesztett el. Hozzátette: úgy látja, hogy a Fidesz nem készül kormányzásra 2006-ban, mert akkor nem tett volna olyan adóreform-javaslatot, amilyet tett.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem szankcionálhat az EU a magyar hiány miatt

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei jövő heti brüsszeli ülésükön követik az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó ajánlását, hogy folytatni kell az államháztartási hiány miatt tavaly megkezdett eljárást - derült ki EU-elnökségi közlésekből pénteken.

MTI Gazdaság

Négyszázmilliárdos költségvetési hiány az első három hónapban?

A Pénzügyminisztérium (PM) februárra - önkormányzatok nélkül - 171,2 milliárd forintos hiányt vár, márciusra 46,2 milliárdot, így az első háromhavi várható deficit összege 415,8 milliárd forint lehet, amelyből mintegy 60 milliárdot tesz ki a májusról márciusra előrehozott másfél heti többletnyugdíj kifizetése - hangzott el a tárca keddi sajtótájékoztatóján.

Újabb vagyonkezelő született Habony-közelben

Újabb vagyonkezelő született Habony-közelben

Öt magyar kistelepülésen indít klímavédelmi projektet a Belügyminisztérium és a WWF

Öt magyar kistelepülésen indít klímavédelmi projektet a Belügyminisztérium és a WWF

Kétkilónyi kábítószert foglaltak le a rendőrök Zuglóban

Kétkilónyi kábítószert foglaltak le a rendőrök Zuglóban