szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült a Pénzügyminisztériumban az akadálymentesítési adócsomag, amelynek keretében több mint 40 paragrafust és 3 mellékletet kíván módosítani a tárca - mondta Karácsony Imréné, a PM helyettes államtitkára. Az előterjesztést a mai, vagy a jövő heti ülésén tárgyalja a kormány.

A tárca mind a társasági adóról, mind a személyi jövedelemadóról szóló fejezetben a köztartozásra vonatkozó szabályok pontosítását kezdeményezi - jelentette ki a helyettes államtitkár. Karácsony Imréné hozzátette: az egyéni vállalkozóknál és az őstermelőknél a helyi iparűzési adóhoz kapcsoló adóalap-csökkentés feltétele, hogy az adózónak nincs köztartozása az adóév utolsó napján.

A köztartozás fogalma azonban nemcsak adótartozást jelent, ezért a módosított szabály azt javasolja, hogy csak az állami és önkormányzati adóhatóság felé fennálló köztartozás legyen kizáró ok.

Ugyancsak a társasági adóhoz kapcsolódik a fejlesztési adókedvezményhez köthető adminisztráció egyszerűsítése. Eszerint az adózók a 100 millió eurónál kisebb beruházásokhoz az adókedvezményt - a PM-hez benyújtott kérelem és a PM engedélyezési eljárása helyett - önadózás mellett vehetik igénybe, a tárcával szemben csupán adatbejelentési kötelezettségük van. Engedély csak azokhoz a 100 millió eurónál nagyobb nagyberuházásokhoz szükséges, amelyekhez meg kell kérni az Európai Bizottság hozzájárulását.

Az evások körét érinti az a javaslat, amely szerint a vállalkozás által fizetett - gépkocsi - felelősségbiztosítás keretében kapott, elemi kárra vonatkozó térítési összeg levonható lenne az adóalapból.

Az egyszerűsített éves beszámoló értékhatárát a jelenlegi kétszeresére kívánja emelni a PM. Eszerint évi 300 millió forintos mérlegfőösszeg és évi 600 milliós nettó árbevétel alatt elegendő lesz az egyszerűsített éves mérlegbeszámoló. A módosítással 2006-tól a magyarországi társas vállalkozások alig több mint 3 százalékának kell majd éves beszámolót készítenie, a többi vállalkozás élhet az egyszerűsítés lehetőségével.

"A változtatások révén nem csökken a költségvetés adó- és illetékbevétele" - mondta a helyettes államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Miért szednék az útadót?

Az országba belépő külföldi rendszámú autók által fizetendő úthasználati díjat illetően Kolber István tárca nélküli miniszter olyan kompromisszum meggondolását javasolja, hogy a díjfizetés párosuljon autópálya-használati lehetőséggel.

MTI Gazdaság

Surányi: évi 0,25-1 százalék között lehetne az ingatlanadó

Adóreform, illetve az adóterhek csökkentése elképzelhetetlen, ha a személyi jövedelemadó (szja) rendszeréből nem veszik ki az oda nem illő kedvezményeket és szociális támogatásokat - jelentette ki Bokros Lajos és Surányi György a Pénzügykutató és az Allianz Hungária Adózás és verseny című csütörtöki konferenciáján.

20 fok is lehet hétfőn

20 fok is lehet hétfőn

Ókovács Szilveszter koronavírusos

Ókovács Szilveszter koronavírusos

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"