szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint nem folyik koncentrált spekuláció a forint ingadozási sávja ellen, mert ahhoz túl lassú az árfolyamerősödés, másrészt a piac saját veszteségeiből már tudja, hogy az MNB nem engedi át a forintot a sáv erős szélén.

A szakértők szerint az eddig is ismert folyamat - a még mindig magas hozamra játszó portfolió-befektetések folyamatos beáramlása - hajtja lassan a sávszél felé a forintot. Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési irodájának feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke szerdán azt mondta: a Bank of America sem, és a jelek szerint a magyar jegybank sem lát azonnali spekulációs veszélyt. A piac tudja, hogy az MNB elszánt a forint ingadozási sávjának védelmére, és annak semmiféle elmozdítására nem lesz hajlandó. "Nagyon kérdéses, hogy a piaci szereplőknek van-e még kedvük ezt megpróbálni, tekintve, hogy mennyien mennyi pénzt vesztettek legutóbb, amikor megpróbálták (átlökni a forintot a sáv erős szélén)" - mondta a BoA vezető londoni elemzője.

Evans szerint továbbra is folyamatosan jelentős mennyiségű tőke áramlik off-shore befektetési alapokból a magyar piacra, ahol "még mindig nagyon sok pénzt lehet keresni". Az elemző adatai szerint magyar kormánykötvény-adósságban immár 14 milliárd dollárnyi nem rezidens portfolió-tőke fekszik, ami rekord. Ez azonban természetszerűleg azzal a veszéllyel jár, hogy ezt a tőkét gyorsan ki is lehet vonni, ami viszont meredek árfolyamkorrekcióval fenyeget - mondta.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse First Boston londoni irodájának feltörekvő piaci elemzésekért felelős alelnöke is úgy vélekedett, hogy "a spekulációs támadás túl erős kifejezés lenne" a magyar piacon zajló folyamatra. Desbarres azt mondta: ha koncentrált spekuláció kezdődött volna, akkor a piac már megpróbálta volna nekinyomni az erős sávszélnek a forintot. A CSFB vezető térségi elemzője is azon a véleményen volt, hogy a még mindig magas hozamelőnyre játszó off-shore alapok hozzák folyamatosan a pénzt a magyar piacra, emellett a devizában történő lakossági hitelfelvétel is változatlanul erősíti a forintot.

Desbarres szerint ha olyan összehangolt támadásról lenne szó, amilyen 2003 elején is érte a forintsáv erős szélét, az árfolyam  sokkal gyorsabban mozogna, mint most. A forint valóban erősödik, de ez most meglehetősen lassú folyamat - tette hozzá. Desbarres nem zárta ki, hogy az MNB még a négynapos magyarországi piaci szünet előtt soron kívüli kamatcsökkentést hajt végre, hozzátéve: szerinte a kamatcsökkentés és a piaci intervenció elegye lenne a legígéretesebb megoldás. Nagy kérdés azonban, hogy a jegybank el tudja-e érni a forint puha landolását, 245-250-ig gyengítve az árfolyamot, és nem következik-e be egy drasztikus korrekció például 260-270-ig, mint két éve - mondta. Ennek elkerülésére az MNB valószínűleg óvakodni fog az agresszív kamatcsökkentéstől - tette hozzá.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Alacsony forgalomban erős maradt a forint

A forint hétfőn délután árnyalatnyival erősebben állt a bankközi devizapiacon a péntekinél, az euróval 241,75/85 forinton kereskedtek, 20 fillérrel gyengébben a péntek délutáni 241,95/242,05 forintos árfolyamnál.

MTI Gazdaság

Erősen nyitott a forint

A forint kedden az előző napi magas szintjén nyitott a bankközi devizapiacon, az eurót 241,75/85 forinton jegyezték.

Gazdaság

Támadás a forint ellen az ünnepi hétvégén?

A forint elleni spekulációs támadásra adhat lehetőséget, hogy a március 15-i ünnepi munkaszünet miatt a jegybank nem tud majd beavatkozni a devizapiacon a nemzeti valuta árfolyamának védelmében. A kereskedők szerint a szünetet kihasználva a külföldi befektetők valószínűleg a 240,01 forint/eurós sávszélre tolják a magyar devizát.

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár

Radar 360: Kövér szülésre buzdít, az orvosok katasztrófától tartanak

Radar 360: Kövér szülésre buzdít, az orvosok katasztrófától tartanak

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy nyugdíjas, 50 forintot kapott

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy nyugdíjas, 50 forintot kapott