Tetszett a cikk?

A forint elleni spekulációs támadásra adhat lehetőséget, hogy a március 15-i ünnepi munkaszünet miatt a jegybank nem tud majd beavatkozni a devizapiacon a nemzeti valuta árfolyamának védelmében. A kereskedők szerint a szünetet kihasználva a külföldi befektetők valószínűleg a 240,01 forint/eurós sávszélre tolják a magyar devizát.

Buró Szilárd, az Equilor kereskedője szerint a forint jó eséllyel eléri a sáv szélét ezen a héten vagy a jövő hét elején - írja a Napi Online. Óvatosabban fogalmaz Kolba Miklós, az ING kereskedője, aki nem látja túl sok értelmét a sávszélig – vagy azon túli – erősödésnek. Szerinte a piac kétségkívül izgatott, de nagyon óvatos is egyben.

A lap idézi Tóth Illést, a Budapest Economics elemzőjét, aki szerint nincs elég friss likviditás a piacon ahhoz, hogy kimozduljon a forint a sávból. A szélhez közel, 241,20/30-nál az euró mindig visszaerősödik 241,70 forintig, s kezdődik elölről a „játék”.

Piaci pletykaként emlegeti a lehetséges támadást a Portfolio, amely megismétli az elemzői várakozásokat: a forint a jövő hétfőn-kedden a sávszélig, illetve esetlegesen azon kívülre mehet, mivel annak ellenére, hogy a magyar piacon kereskedési szünnap van, a londoni, illetve a new york-i piac nyitva áll - és elvileg a nap 24 órájában lehet kereskedni a forint/euró devizapárral (is). A magyar piac zárva tartása miatt azonban az MNB még napközben sem interveniál a forint gyengítése érdekében.

"Elképzelhető, hogy befektetők opciós ügyleteik befolyásolása érdekében megpróbálják túlerősíteni a forintot - mondta a Népszabadságnak Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője, de hozzátette: a jelenlegi 241,50 körüli árfolyam erős falnak bizonyul. Szerinte ha ezt áttöri a forint, akkor újabb ellenállásba ütközhet 241-nél. Ha péntekig ezen az akadályon is túljutna, akkor nem zárható ki, hogy hétfőn és kedden a sávon kívül kerülhet a forint.

A lap emlékeztet rá, hogy 2003 elején előfordult ilyesmi, s a jegybank akkor is az üzletszabályzata szerint járt el, vagyis a meghirdetett kereskedési időben állt rendelkezésre. Szakértők szerint a spekuláció célja nem az lenne, hogy a sáv szélesítését, áthelyezését erőszakolják ki - ez nem sikerült 2003-ban sem, amikor sok befektető ráfizetett a téves számítására.

Létezhetnek azonban olyan opciós szerződések, amelyek egy bizonyos árfolyampálya befutását határozzák meg, s ha ezen kívül kerül a forint, akkor az ügylet tulajdonosa nem érvényesítheti jogát. Ám az opciós szerződés mindkét oldala tisztában van azzal, hol kellene húzódnia az árfolyamnak, a bankok ilyen üzletet legjobb partnereiknek ajánlanak, akiket elveszíthetnének, ha kiderülne, hogy ünnepnapokon igyekeztek manipulálni az árfolyamot - tette hozzá a Népszabadság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Spekulációs nyomás alatt a forint

Kisebb spekuláció érezhető a forintpiacon, amely a hazai valuta erősödésére irányul – jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MTV Este című műsorában. A verbális intervencióként is felfogható nyilatkozatra a forint nem reagált: a kedd délutáni 241,50 forint/eurós kurzusról szerda reggel csupán 242,15-ig gyengült a magyar fizetőeszköz.

MTI Gazdaság

Erősödik a forint, nem kizárt a spekuláció

Kedden 16 óra után külföldi befektetők jelentős forint vásárlást generáltak, amelynek következtében az euró először a 242,25 forintos, majd a 242 forintos, és végül a 241,85 forintos küszöbértéket lépte át.

MTI Gazdaság

Alacsony forgalomban erős maradt a forint

A forint hétfőn délután árnyalatnyival erősebben állt a bankközi devizapiacon a péntekinél, az euróval 241,75/85 forinton kereskedtek, 20 fillérrel gyengébben a péntek délutáni 241,95/242,05 forintos árfolyamnál.

MTI Gazdaság

Nyugodtabb piacon gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon a tegnap délutáni árfolyamhoz képest, az eurót reggel és 16 óra tájban is 242,30/50 forinton jegyezték, másfél forinttal erősebben a szerda délutáni 241,80/90 forintos árfolyamnál.

Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában

Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident