Tetszett a cikk?

Áprilistól tömegesen indíthatnak kártérítési pereket az állam, illetve az uniós gabonaintervenciós felvásárlást bonyolító Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellen a gazdálkodók, ha a kifizető ügynökség nem fejezi be időben a felajánlott termények felvásárlását.

A perek lehetősége először a tavaly novemberben bejelentett gabona után merül fel, mivel az uniós előírások szerint az átvételt a felkínálástól számított négy hónapon belül (vagyis novemberi felajánlás esetén ez év március végéig) le kell zárni - írja a Világgazdaság. 

Az intervencióra 2004. november 1. és 2005. május 31. között kínálhatják fel terményeiket a piaci szereplők. Ha a felvásárlás határidőre nem történik meg, a tulajdonosok dönthetnének a piaci eladásról, az intervenciós és az értékesítési ár közötti különbséget pedig perelhetnék az államon. Ez tonnánként több ezer forint is lehet, mivel a piaci árak jóval kisebbek a 25 ezer forintos intervenciós árnál - teszi hozzá a lap. 

Reális lehetőségnek látja a négy hónap utáni piaci eladásokat és kártérítési pereket Vermes András, az Agrograin Rt. elnök-vezérigazgatója. A gazdálkodóknak legalább a nyári betakarításig tovább kell tárolniuk gabonájukat. Ha ekkor kényszerből kellene eladniuk tavalyi árujukat, joggal léphetnének fel peres igénnyel – mondta a lapnak Vermes András. 

Az érdek-képviseleti számítások szerint a termelők már eddig is hárommilliárd forintot buktak amiatt, hogy az intervenciós felvásárlás helyett áron alul adták el gabonájukat. A gazdálkodók a négy hónap múlva induló aratás időszakában további feszültségekre számítanak, mert nincs elegendő üres tárolótér. Ezért szerintük legalább 1,5 millió tonna új raktárat kellene építeni uniós és MFB-források bevonásával.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Közös összefogás a gabonafeleslegek elhelyezéséért

Négy közép-európai ország - köztük Magyarország - a jövő héten közös nyilatkozatot készít az Európai Unió jövő héten Brüsszelben tárgyaló mezőgazdasági minisztereinek. Ebben segítséget kérnek fölösleges gabonakészleteik elhelyezésében, akár az intervenciós gabonára meghirdetendő tenderrel, vagy tároló kapacitás.

hvg.hu Gazdaság

Tavaly duplájára nőtt a gabonatermés

Tavaly az előző évinél 2,7 százalékkal nagyobb területről közel kétszer annyi gabonát takarítottak be, mint 2003-ban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Hét nap

GABONABAJOK

A Copa és a Cogeca, az EU mezőgazdasági termelőit és szövetkezeteit tömörítő két érdekképviselet közleményben kérte a...

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk