szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mindenki megismerheti azon vállalkozók nevét, akik Széchenyi hitelkártyát igényeltek, ám a felvett hitelt huzamosabb ideje nem törlesztik - mondta Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A gazdasági érdekképviselet vezetője annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) Nógrád megyei közgyűlésén Csomor Gábor, a VOSZ ügyvezető igazgatója a napokban azt mondta: a nem fizető kártyások nevét fizetett hirdetésekben teszik közzé.
 
Bihall Tamás, aki egyúttal a Széchenyi kártyát kibocsátó KA-VOSZ Rt. felügyelő bizottságának tagja is, közölte: mindenki, aki igényelt Széchenyi kártyát, és azt megkapta, aláírásával tudomásul vette, hogy a hitel nem törlesztése esetén nevét nyilvánosságra hozzák. A kamarai vezető emlékeztetett arra, hogy ez idáig csaknem 43 ezren igényeltek Széchenyi kártyát, a legtöbben, csaknem 5 ezren Budapesten.

"Miután a felveendő hitel nagysága 10 millió forintra emelkedett, szélhámosok, csalók is megjelenhetnek, hiszen meglehetősen rugalmasan lehet ilyen összeghez jutni" - mondta. Tájékoztatása szerint immár több mint százmilliárd forint forog a Széchényi-kártya programban, így a kibocsátó bankoknak és a kibocsátás kezdeményezőinek létérdeke, hogy a visszafizetés pontos legyen.

A kártya nagyon népszerű, ez magával hozza a visszaélések számának növekedését is - tette hozzá. Bihall Tamás közölte azt is, hogy Borsodban az 1649 Széchenyi kártya tulajdonos közül mindösszesen 37 nem fizeti rendszeresen a felvett hitelt, közülük is csak nyolc az, akinek vállalkozása "bedőlt, és ezért több mint kérdéses a törlesztés".

Nógrádban, Budapesten rosszabb a helyzet, lényegesen magasabb a nem fizetők aránya, ugyanakkor egyelőre még senki nem került "pellengérre" - mondta a megyei kamara elnöke, hozzátéve: amennyiben  a nem fizetők aránya eléri azt a szintet, amelyet a bankok már kockázatosnak tartanak, az a program további létét veszélyeztetheti.  A notórius nem fizetők nevének nyilvánosságra hozatala visszatartó erejű lehet - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Kehi: szabálytalanságok a Széchenyi-terv kifizetéseinél

A Széchenyi-terv támogatásainak egy jelentős része négy tulajdonosi körnél összpontosult. A kifizetések nem megfelelően szabályozva, bonyolult szervezeti keretek között, személyi és tárgyi feltételek megteremtése nélkül zajlottak - állapította meg a Kehi.

Új szolgáltatást vezetett be a Tesla, hogy ne legyenek az autói annyira egyformák

Új szolgáltatást vezetett be a Tesla, hogy ne legyenek az autói annyira egyformák

Elektromos pickuppal lepné meg a piacot a Volkswagen?

Elektromos pickuppal lepné meg a piacot a Volkswagen?

Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján

Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján