szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék (GDP) 2004-ben, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 3,8 százalékos volt a gazdasági növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az éves adat megegyezik a március elején közölt előzetes számmal, a tavalyi negyedik negyedévi növekedést viszont 0,1 százalékponttal felfelé módosította a KSH. Tavaly a GDP értéke folyó áron 20 216 milliárd forint volt, ami 80,3 milliárd eurónak felel meg (tavaly az euró átlagosan 251,8 forintot ért).

A jelentés szerint az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 9,4 százalékkal növekedett a negyedik negyedévben, 8,5 százalékkal az év egészében.

A negyedik negyedévben is a mezőgazdaság teljesítménye emelkedett a legnagyobb mértékben, 42,9 százalékkal, egyes növények kimagasló terméseredményének köszönhetően. A mezőgazdaság 2004-ben 36,3 százalékos növekedést produkált, ami az elmúlt öt év korábbi, 2001-es rekordját (23,4 százalék) is jóval túlszárnyalja.

Az ipar hozzáadott értéke a negyedik negyedévben a GDP növekedésével megegyező mértékben, 3,8 százalékkal emelkedett, az év egészében 5 százalék volt a növekedés. Az építőipar 4,8 százalékos növekedést mutatott a tavalyi év utolsó negyedében, az év egészében 5,2 százalékot.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 negyedik negyedévében 2,3 százalékkal, az év egészében 2,5 százalékkal emelkedett. A negyedik negyedévben a szolgáltatásokon belül a szállítás, a raktározás, a posta és a távközlés nemzetgazdasági ágak hozzáadott értékének növekedése (5,3 százalék) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét.

A GDP felhasználási oldalán a negyedik negyedévben a termékek és szolgáltatások kivitele 14 százalékkal bővült, lényegesen gyorsabban, mint a 9,5 százalékos bővülést mutató behozatal. Az export éves szinten is gyorsabban nőtt (15,7 százalék) az importnál (14,0 százalék).

A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése a negyedik negyedévben megtorpant, mindössze 0,3 százalékot ért el, összhangban a beruházások alakulásával. Éves szinten az első kilenc hónap kiugró teljesítménye miatt jelentős, 8,3 százalékos növekedést regisztrált a KSH.

A háztartások fogyasztásának növekedése tovább mérséklődött - áll a KSH jelentésében. A háztartások fogyasztási kiadása a negyedik negyedévben 1,8 százalékkal, éves szinten pedig 3,5 százalékkal bővült, amely az 1997 óta mért legkisebb növekedési ütem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

GKI: 4 százalékos GDP-növekedés idén

A GDP négy százalékkal nőhet 2004-ben, az államháztartás GDP-arányos hiánya pedig öt százalék lehet az idén - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. októberi prognózisában.

MTI Gazdaság

Várakozásoknak megfelelő GDP-adat

A bruttó hazai termék (GDP) 2004-ben 4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, tavaly az utolsó negyedévben a gazdasági növekedés 3,7 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes adatok alapján.

Kiállt az SZFE mellett Orbán Viktor főtanácsadója

Kiállt az SZFE mellett Orbán Viktor főtanácsadója

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Magyarországra is megjött a YouTube Select, a hirdetők és a videósok is örülhetnek neki

Magyarországra is megjött a YouTube Select, a hirdetők és a videósok is örülhetnek neki