szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az 1998-as oroszországi pénzügyi összeomlás óta eltelt hat és fél évben látványosan javult a kelet-európai adósságkibocsátók adósminősége, amit jelez, hogy a térségbeli felminősítések száma több mint ötszörösen haladta meg a leminősítésekét, összhangban azzal, hogy Kelet-Európa a világ leggyorsabban növekvő térségévé vált - áll a Moody's hitelminősítő Londonban kiadott új összesítésében.

A nemzetközi hitelminősítő intézet visszatekintő elemzése szerint a cég listáján besorolással szereplő szuverén és kereskedelmi adósok közül az 1998-as orosz fizetési válság idején 143-nak az osztályzata romlott, azóta azonban meredek fordulat történt: a Moody's által feljavított kelet-európai adósi osztályzatok száma az 1999-2004 közötti időszakban 5,2-szerese volt a visszaminősítettekének.

A javulás különösen a legutóbbi három évben volt látványos: ebben az időszakban a kelet-európai osztályzatjavítások 8,3-szeresen múlták felül a leminősítéseket; ezen belül tavaly 7,4:1 volt ez az arány.

Az idei első két és fél hónapban a Moody's 15 kelet-európai szuverén és cégadós osztályzatát módosította, 14-ét felfelé, és csak egyét lefelé. Az idei felminősítettek között volt az Erste Bank Hungary Rt., amelynek pénzügyierő-osztályzatát javította a Moody's "E plusz"-ról "D"-re.

A térségi osztályzatjavítások zöme azonban Románia és Szlovákia szuverén adósi besorolásának idei feljavításához kötődik: a két országadós felminősítésével együtt a 14 idei besorolásemelésből tíz e két ország adósságkibocsátóit érintette.

Románia devizában kiadott állami kötvényadósságának besorolási országplafonja a múlt héten emelkedett az addigi "Ba3"-ról egyszerre két fokozattal "Ba1"-re a Moody's-nál, amely a következetesen EU-konform gazdaságpolitikára hivatkozva javította a román szuverén besorolást.

Szlovákia külső és belső kötvényadósságának, illetve devizabankbetéteinek besorolását még januárban emelte "A3"-ról "A2"-re a Moody's, a szilárd következetességgel végrehajtott szerkezeti reformokra és a javuló közép- és hosszú távú költségvetési kilátásokra hivatkozva, amelyek alapján a cég szerint az ország jó eséllyel a többi térségi EU-tagállam, köztük Magyarország előtt fogja meghonosítani az eurót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Jó nagy káromkodással vonta vissza Donald Trump támogatását 50 Cent

Jó nagy káromkodással vonta vissza Donald Trump támogatását 50 Cent

Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen

Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen