szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a brit Vodafone távközlési cég - a világ legnagyobb mobilszolgáltatója - két kelet-európai mobiltelefon-vállalat felvásárlásáról; az ügyletek értéke elérheti a 4 milliárd dollárt - írta csütörtökön a Financial Times.

A londoni üzleti napilap szerint a Vodafone a kanadai székhelyű Telesystems International Wireless (TIW) két kelet-európai érdekeltségét venné meg. Az ügylet keretében felvásárolná a két fő román mobilszolgáltató egyikének, a Mobifonnak még nem nála lévő 79 százalékát, és megvenné a harmadik legnagyobb cseh szolgáltatót, az Oskar Mobilt is a TIW-től, amely csaknem 100 százalékban birtokolja ezt a céget.

Ez utóbbi tranzakció tervéről a héten már a cseh sajtó is cikkezett.

A Vodafone a Financial Timesnak rövid közleményben elismerte ugyan a tárgyalások tényét, de közölte, hogy részletes ajánlatot még nem terjesztett be a két kelet-európai szolgáltatóra. A lap úgy tudja, hogy a Vodafone átvenné a román és a cseh cég nettó adósságának a TIW-re eső hányadát is, amely a Financial Times értesülése szerint megközelíti az 500 millió dollárt.

A Mobifon és az Oskar Mobil a Nasdaq tőzsdén jegyzett TIW két utolsó mobilérdekeltsége. A kanadai cég már eladta indiai és brazíliai mobiltelefon-részesedéseit, és 2001-ben kénytelen volt bezárni Dolphin Telecom nevű brit érdekeltségét is, miután az tönkrement.

A Vodafone folyamatosan hangoztatja, hogy további terjeszkedésre készül Kelet-Európában, ahol már birtokolja a Vodafone Hungaryt, valamint a lengyel Polkomtel 20 százalékát - áll a Financial Timesban.

A romániai Mobifonnak 4,9 millió, a cseh Oskar Mobilnak 1,83 millió előfizetője van. A cseh cég nemrég vásárolt 2 milliárd koronáért harmadik generációs szolgáltatási licencet.

A Vodafone korábban érdeklődést mutatott a legnagyobb cseh telefonszolgáltató, a Cesky Telecom privatizációja iránt, de aztán nem nyújtott be ajánlatot - írta a Financial Times.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

A Vodafone 16,5 milliárdért jut 3G licenchez

A Vodafone Magyarország Rt. 2004. december 21-én jogosultságot szerzett a magyarországi UMTS tendert kiíró Nemzeti Hírközlési Hatóságtól a harmadik, ún. B frekvenciablokk 15 éves használatára.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A T-Mobile rovására nőtt a Vodafone és a Pannon

Tavaly decemberben a mobil előfizetések száma a november végihez képest 2,4 százalékkal, abszolút értékben 203 ezerrel növekedett. A hónap végén a három magyarországi GSM-szolgáltató összesen 8 millió 727 ezer előfizetést tartott nyilván.

MTI Média

Nem ért egyet a Vodafone a GVH 5 milliós bírságával

A Vodafone Magyarország Rt. nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának azon döntésével, amelyben a fogyasztók megtévesztése miatt 5 millió forintra bírságolta a társaságot - közölte a távközlési cég kedden.

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra