szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az APEH területi igazgatóságai az idén február végéig 39 364 végrehajtási eljárást indítottak, 66,16 milliárd forint összegű tartozás behajtására - közölte az adóhivatal.

Február végén összesen 193 745 adózó ellen volt folyamatban végrehajtás, közel 383,5 milliárd forint tartozás miatt, ebből mintegy 37 milliárd forint esetében szünetel az eljárás fizetési könnyítés, bírósági felfüggesztés és egyéb okok következtében.

Végrehajtási eljárás keretében az elmúlt két hónapban mintegy 37,8 milliárd forint bevételre tett szert az adóhivatal. Ennek 58 százalékát - 21,9 milliárd forintot - az adósok fizették meg a fizetést könnyítő határozatok és a végrehajtások nyomán.

Azonnali inkasszókból mintegy 15,3 milliárd forint, ingóságok értékesítéséből 50 millió forint, ingatlanokból pedig 35 millió forint készpénz folyt be. Egyéb végrehajtások (például követelések lefoglalása, üzletrész-foglalás) keretében 534 millió forintot szedett be az adóhatóság.

A területi igazgatóságok az APEH közlése szerint február végéig 100,146 milliárd forint összegű tartozásra bocsátottak ki inkasszót. A lefoglalt vagyon értéke közel 12,2 milliárd forint, ebből mintegy 7,2 milliárd forint ingó vagyon, több mint 2,4 milliárd forint pedig ingatlan. A többi foglalásra egyéb ingóvégrehajtás keretében - elsősorban követelésfoglalással - került sor, 2,6 milliárd forint értékben.

Behajthatatlanság címén 2,263 milliárd forint, méltányosságból 1,256 milliárd forint, elévülés miatt pedig 4,465 milliárd forint tartozást törölt az APEH az év első két hónapjában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Draskovics: az iparűzési adót el kell tüntetni

Az adóreformban akkora kockázatot szabad vállalni, amennyi nem veszélyezteti az egyensúlyőrző gazdasági folyamatokat - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a Munkaadók ás Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által Variációk az adóreformra címmel szervezett rendezvényén.

MTI Gazdaság

Felgyorsítja az áfa visszautalását az APEH

A Pénzügyminisztérium levélben utasította az APEH-et, hogy álljon le az uniós adószámmal rendelkező vállalkozások teljes körű, tételes áfa-ellenőrzésével, és térjen át a célzott, valamint a visszautalást nem kérő vállalkozások ellenőrzésére - mondta Katona Tamás, a tárca politikai államtitkára.

MTI Gazdaság

Itt a PM adócsomagja: 40 paragrafus módosulhat

Elkészült a Pénzügyminisztériumban az akadálymentesítési adócsomag, amelynek keretében több mint 40 paragrafust és 3 mellékletet kíván módosítani a tárca - mondta Karácsony Imréné, a PM helyettes államtitkára. Az előterjesztést a mai, vagy a jövő heti ülésén tárgyalja a kormány.

MTI Gazdaság

A beszedés a legfontosabb feladat az APEH-nál

Menedzser típusú vezetőnek tartom magam, az APEH megyei szervezetének alakulásánál, 1988-ban már jelen voltam, "az APEH-al együtt nőttem fel" - mondta Szikora János az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökjelöltje az Országgyűlés pénzügyi és költségvetési bizottságának keddi ülésén.

Gazdaság

Miért van szükség adóreformra?

Széles körben elfogadott tény, hogy a versenyképesség javítása érdekében adóreformra van szükség. De miben akarunk, miben kell versenyképesnek lennünk? Egyáltalán, milyen a kívánatos adórendszer ma? Az Ernst & Young a hvg.hu-nak készített elemzésében tárja fel a lehetséges válaszokat.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az adófizetőkben nem, csak az inkasszóban bízik az APEH

Ha valaki, vagy valamely cég nem fizeti be a jogszabályok alapján befizetendő adóját, akkor azt más bevétellel kell pótolni a költségvetésben, ezt is figyelembe kell venni az inkasszó megítélésénél - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese.

Megszólalt a lengyel elnök az abortusz szigorításáról

Megszólalt a lengyel elnök az abortusz szigorításáról

Újabb 56 ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés Magyarországon

Újabb 56 ember halálát okozta a koronavírus-fertőzés Magyarországon

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére