szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adóreformban akkora kockázatot szabad vállalni, amennyi nem veszélyezteti az egyensúlyőrző gazdasági folyamatokat - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a Munkaadók ás Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által Variációk az adóreformra címmel szervezett rendezvényén.

"Az iparűzési adót hosszabb távon el kell tüntetni, első lépésben csökkenteni lehet 2006-ban, illetve egy részét nyereségalapra lehet helyezni" - jelentette ki a pénzügyminiszter. Hozzátette: 2006 végén megszűnhet az egyösszegű egészségügyi hozzájárulás.

Draskovics Tibor szerint a kis és közepes vállalkozásoknál a társasági adó kulcsa 5-10 milliós profitig a mai kulcs felére, illetve 10 százalékra csökkenthető, az eva bővítése pedig kiterjedhet azokra a vállalkozásokra, amelyek termeléssel foglalkoznak, azaz nagyobb a költséghányaduk, mint az eva jelenlegi szereplőinek.

A Fidesz által kidolgozott adóreform kevesebb terhet jelentene a vállalkozásoknak, igaz, pesszimista becslés esetén közel 300 milliárd forintos adókiesést okozhat, később azonban ez többletbe fordulhat - mondta Varga Mihály volt pénzügyminiszter.

"A munkáltatói terhek 5 százalékpontos csökkentése 130 milliárd forintos, az egyösszegű egészségügyi hozzájárulás megszüntetése 56 milliárd forintos megtakarítást jelentene a vállalkozóknak" - jelentette ki Varga.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a kis és közepes vállalkozások társasági adóterhét - 100 millió forint bevételi határig - a felére lehetne mérsékelni, a most bevezetett vállalkozói járulékot pedig önkéntessé lehetne tenni.

Kupa Mihály volt pénzügyminiszter szerint az adóreformnak azt a célt kell szem előtt tartania, hogy erősítse a lakossági megtakarításokat és ösztönözze a tőkebevonást - főként a működő és adósságot nem generáló tőke bevonását - Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Drágábban dolgozunk, mint a szomszédok

Régiós szinten is kimagaslóan sokba kerül az élőmunka Magyarországon – derül ki az Ernst & Young könyvvizsgáló és tanácsadó cég szakértőinek a hvg.hu számára készített összeállításából. Hazánkban minden egyes forint, amelyet a munkaadó nettó jövedelemként alkalmazottjának kifizet, mindent összeadva 2 forint 20 fillérjébe kerül.

Gazdaság

Mégis levonható az áfa az állami támogatások után?

Kétséges, hogy az EU szabályai szerint lehet-e áfa-levonási tilalmat alkalmazni Magyarországon az állami támogatásokból megvalósított fejlesztésekre. A direktíva erre lehetőséget teremt, de egy folyamatban lévő spanyol bírósági ügy bebizonyíthatja, hogy erre csak akkor van lehetősége a tagállamoknak, ha az adóalanyok „vegyes”, azaz áfa-köteles és áfamentes tevékenységet egyaránt végeznek - írja hvg.hu részére készített elemzésében az Ernst & Young.

Gazdaság

Lekerülhet Magyarország a holdingcégek térképéről?

Nem jöhet több holdingtársaság Magyarországra, illetve az itt lévők akár el is költözhetnek, ha egy, az adókonszolidáció témájában jelenleg is folyó brit ügyben az Európai Bíróság az egyik legnagyobb kiskereskedelmi vállalatnak ad igazat. Az Ernst & Young tanácsadó cég a hvg.hu számára készült elemzése szerint az ügyben április 7-re kitűzött döntéshozatalt közel akkora várakozás övezi, mint Károly brit trónörökös egy nappal későbbi esküvőjét.

Gazdaság

Nem EU-konform a magyar iparűzési adó?

Az Európai Unió áfára vonatkozó irányelve kimondja, hogy néhány nevesített adón kívül a tagállamok nem vethetnek ki forgalmi típusú adót - írja elemzésében az Ernst & Young tanácsadó cég. A magyar iparűzési adó viszont inkább forgalmi adónak tekinthető, és erősen hasonlít az áfára, így 2004. május 1-től kérdéses, hogy ez az adóforma jogszerű-e Magyarországon.

Gazdaság

Miért van szükség adóreformra?

Széles körben elfogadott tény, hogy a versenyképesség javítása érdekében adóreformra van szükség. De miben akarunk, miben kell versenyképesnek lennünk? Egyáltalán, milyen a kívánatos adórendszer ma? Az Ernst & Young a hvg.hu-nak készített elemzésében tárja fel a lehetséges válaszokat.

Sosem ment még olyan jól a Teslának, mint most

Sosem ment még olyan jól a Teslának, mint most

Videó: Rendőrautóba csapódott egy Toyota a Ferenciek terénél

Videó: Rendőrautóba csapódott egy Toyota a Ferenciek terénél

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus