szerző:
Tóth Zsuzsa
Tetszett a cikk?

A világ krőzusainak igen jó évük volt tavaly: a Forbes amerikai üzleti magazin frissen közzétett listája szerint az egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők száma az előző évi 587-ről 691-re nőtt 2004-ben. A világ „legjei” 47 országból jöttek össze, összesített vagyonuk 300 milliárd dollárral 2200 milliárd dollárra emelkedett.

Több új ország is felkerült a neves listára: milliárdost adott 2004-ben Kazahsztán, Lengyelország, Ukrajna és Izland is. Az újoncok között 69 amerikai és 38 európai található; a legmódosabb neofita az amerikai gázvezetékmágnás, Daniel Duncan (5,1 milliárd dollár), a legfeltűnőbb új belépő pedig Martha Stewart, aki e hónapban szabadult a börtönből.

Tovább szűkült a világ két leggazdagabb embere – a Microsoft-atya Bill Gates (46,5 milliárd dollár) és a befektetőguru Warren Buffett (44 milliárd dollár) - közötti különbség a mostani lista szerint. Gates tizenegyedik éve tartja vezető szerepét. A harmadik helyen lévő Lakshmi Mittal (25 milliárd dollár) – az indiai acélbáró – söpörte be az idei legnagyobb nyereséget, 18,8 milliárd dollárral növelve vagyonát.

Oroszország vegyes eredményeket könyvelhetett el tavaly: a Jukosz olajóriás volt vezére és legnagyobb tulajdonosa, Mihail Hodorkovszkij például 12,8 milliárd dolláros vagyonvesztést volt kénytelen elszenvedni; igaz, pillanatnyilag valószínűleg nem ez okozza a legnagyobb gondot a jelenleg is börtönben ülő egykori olajbárónak. Hodorkovszkijéhoz képest istenes a helyzete Jan Kulczyknak, a leggazdagabb lengyelnek, akinek azonban megvan a maga bosszúsága: kémbotrányba keveredett, állítólag egy orosz spionnal állt kapcsolatban.

Harmincan csúsztak egyébként le idén a listáról, a szerencse forgandósága, esetleg vállalataik rossz eredményei miatt. Tizennégyen meghaltak, például a kanadai sültkrumpli-király, Harrison McCain, vagy Libanon korábbi miniszterelnöke, Rafik Hariri; átadva így a listás pozíciókat új „nagykutyáknak”.


A leggazdagabbak (Oldaltörés)

Bill Gates (1) - 46,5 milliárd dollár

A leggazdagabbak mellett a lovagok listájára is felkerült a Microsoft alapítója, amikor márciusban tiszteletbeli lovaggá ütötte az angol királynő. A rivális Linux ennek ellenére egyre nagyobb veszélyt jelent a Microsoft növekedésére a szerverpiacon, igaz, Gates vállalata tartja vezető szerepét. Gates a világ legnagyobb emberbarátja is egyben, 27 milliárd dollárt adományozott jótékony célokra. A Bill & Melinda Gates Alapítvány fertőző betegségek (hepatitis, AIDS) ellen harcol, oltóanyag-kutatásokba fektetnek be és segítik a középiskolákat.

Warren Buffett (2) - 44 milliárd dollár

Újságkihordó fiúként kezdte, ma a világ második leggazdagabb embere. Vállalata, a Berkshire-Hathaway foglalkozik biztosítással, energiával, szőnyegekkel, ékszerekkel, bútorokkal, festményekkel és ruházattal (Fruit of the Loom). Ezenkívül jelentős érdekeltséggel bír az American Expressben, a Coca-Colában és a Gilette-ben.

Lakshmi Mittal (3) - 25 milliárd dollár

Az indiai származású acélbáró irányítja a világ legnagyobb acélvállalatát, a Mittal Steelt. Hatalmas vagyonára való bizonyságként az acélmágnás nemrég adott ki 100 millió dollárt egy 12 hálószobás kúriáért London szomszédságában; lánya ötnapos versailles-i lakodalma pedig nem kevesebb, mint 60 millió dollárba került.

Bin Talal Al-Szaúd herceg (5) - 23,7 milliárd dollár

A világ ötödik leggazdagabb embere befektetésekből keresi a kenyerét, és „mellesleg” a szaúd-arábiai király unokaöccse. Szerencse számára, hogy a Citigroupban lévő 10 milliárd dolláros részesedésének értéke 116 százalékkal növekedett 2004-ben. A múlt évben megszabadult a New York-i Plaza Hotel felétől és részesedéseket vásárolt a londoni Savoy Hotelben és a monacói Monte Carlo Grandben, januárban pedig 30 millió dolláros tőkeinjekcióval lendítette fel a párizsi Disneylandet. Erős támogatója a nők jogainak, szerződtette Szaúd-Arábia első női pilótáját; abban az országban, ahol a nőknek még jogosítványuk sem lehet.

Ingvar Kamprad (6) - 23 milliárd dollár

A svéd milliárdos az itthon is kedvelt IKEA bútortársaság alapítója és tulajdonosa. Zsugoriságáról történetek keringenek: állítólag turistaosztályon szokott repülni, olcsó hotelekben száll meg. Persze nem fosztja meg magát minden földi jótól: van egy elegáns villája Svédországban, egy 17 hektáros szőlőföldje és inkább a gazdagbarát Svájcban él Svédország helyett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Egyre gazdagabb a 400 leggazdagabb

Egyre gazdagabb a 400 leggazdagabb. Kiadta idei listáját a világ leggazdagabb embereiről a Forbes magazin. A vagyonok egyre növekszenek, a listán szereplők 78 százaléka már dollármilliárdos, a csúcs pedig eléri a trilliárdot. A meglepetés idén is elmaradt, Bill Gates továbbra is első.

MTI Világ

Még vagyonosabbak lettek a leggazdagabb britek

A "szupergazdagok" még a korábbinál is gazdagabbak lettek 1997, a Tony Blair vezette munkáspárti kormány hatalomra jutása óta - állítja hétvégi számában a New Statesman című brit baloldali hetilap, hivatalos statisztikai adatokra hivatkozva.

Világ

Magyarok a leggazdagabb romániaiak között

A Capital című lap idén is elkészítette a háromszáz leggazdagabb román állampolgár listáját. Tavaly óta 55 újabb személy lépett be a dollármilliomos kiváltságosok klubjába, az első helyen nyolcszázötvenmillió dollárral egy volt légionárius áll.

BBC Gazdaság

A leggazdagabb fiatalok Európában

A brit tinédzserek rendelkeznek a legtöbb pénzzel Európában – derül ki a Datamonitor piackutató cég legfrissebb felméréséből. A brit fiatalok átlagosan kétszer annyi pénzt költenek el, mint olasz, vagy spanyol társaik.

hvg.hu Kult

Az orosz újgazdag elit titkai első kézből

Egy bennfentes mesél az elit mindennapjairól a legújabb orosz bestsellerben. Az átlagember számára ismeretlen világról szóló történettel pénz, üzlet, gyilkosság, extrém életstílusok és szokások moszkvai egyvelege kerül az olvasók kezébe.

Az iszlámgyűlölő Facebook-tartalmak betiltását követeli a pakisztáni kormányfő

Az iszlámgyűlölő Facebook-tartalmak betiltását követeli a pakisztáni kormányfő

Visszautasítják a megfélemlítést és folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

Visszautasítják a megfélemlítést és folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

„Nem szoktam sírni, de itt nincs más barátom” – Delhusa Gjont koronavírussal vitték kórházba

„Nem szoktam sírni, de itt nincs más barátom” – Delhusa Gjont koronavírussal vitték kórházba