szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Letartóztatta csütörtökön az orosz rendőrség a kormányzati ostrom alatt álló Jukosz orosz olajóriás és a Mol magyar olajvállalat által közösen tulajdonolt Zápádno-Málobalikszkoje kitermelési egység vezetőjét – közölte a Reuters hírügynökség. Oleg Vitka letartóztatását a helyi bíróság rendelte el a koncessziós szerződés megsértésére hivatkozva.

A Hanti-Manysi Autonóm Körzetben működő egység a Mol egyik nagy reménybeli olajforrása. A magyar olajcég korábban a Jukosztól vásárolta a Magyarországra behozott olajat, az orosz olajipar mostanra teljesen szétzúzott zászlóshajóját nemrég azonban felcserélte az egykori nagy riválisra, a Lukoilra.

A Reuters tudósítása szerint bármely orosz olajcégre és kitermelési egységre le lehetne csapni a koncessziós szerződés megsértésének vádjával, Oroszországban ugyanis senki sem tartja be az állammal kötött megállapodásokat. Korábban hasonló váddal került célkeresztbe a Jukosz két másik termelőegysége, az időközben elárverezett Juganszknyeftygaz, illetve a Tomszknyefty.

Az orosz külügyi szóvivő szerint nem politikai kérdés, hanem az igazságszolgáltató szervekre tartozik a Jukosz és a Mol közös cége vezérigazgatójának előzetes letartóztatásba helyezése.

Alekszandr Jakovenko az MTI-nek arra a kérdésére válaszolt pénteken moszkvai tudósítókkal beszélgetve, amely utalt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök február közepi találkozóján létrejött elvi egyezségre: Magyarországot, jelesül a Molt semmilyen hátrány nem érheti a Jukosz-ügyből kifolyólag.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Mol is bukhat a Jukosz csődjén

A Mol csoport az idén várhatóan legfeljebb 10 milliárd forint céltartalékot képez a Jukosz olajtársasággal kapcsolatos lejárt követelésekre - közölte a társaság a tőzsde honlapján.

MTI Gazdaság

A Molt is érinti a Jukosz olajstopja

Vis maiort jelentett be a megrendült orosz Jukosz fő kereskedelmi egysége, a Petroval olajszállítási szerződéseinek teljesítésére, ami érinti a Mol importját is.

51 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3908 fertőzöttet diagnosztizáltak

51 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3908 fertőzöttet diagnosztizáltak

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül – videó

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül – videó

Ausztriában és Görögországban is szigorítások lépnek életbe

Ausztriában és Görögországban is szigorítások lépnek életbe