szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányfő szerint egyetlen jelentős érv szól ma Magyarország ellen, az pedig valutájának az ereje.

"Magyarország akkor lesz versenyképes, ha olcsóbb lesz a forintja, mert akkor lesznek az exportra termelő vállalatok eredményesek, akkor tudnak fejleszteni, akkor lesz több munkahely és az importversenyt is akkor bírják jobban a hazai vállalatok" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc hétfőn a közszolgálati televízióban.

A miniszterelnök szerint hetek-hónapok óta - sok más terület mellett - a forint kérdése is a higgadt és nyugodt szakmai vita helyett a meglehetősen középszerű politikai viták tárgyát képezi.

Elmondta, múlt heti dél-koreai látogatása során találkozott a jelentős magyarországi befektetőnek számító Samsung cég egyik alelnökével, aki utalt arra, hogy ha a forint ennyire erős, akkor nekik nem éri meg Magyarországon termelni és onnan elindulni az európai értékesítés útjára.

A miniszterelnök azt mondta, koreai látogatása során szerzett tapasztalatai is megerősítették abban: az országnak kellően bátornak kell lennie azon szektorok megjelölésében, amelyek a versenyképességet adják.

Szerinte a legnagyobb politikai kockázat, hajlandó-e az ország támogatást nyújtani ahhoz, hogy három-négy terület legyen a fejlesztés gócpontja, ide koncentrálják az erőforrásokat, vagy inkább mindenkinek egy picike részt juttat. Kitért arra, hogy a következő tíz év nemzeti fejlesztési programjának legtöbb fejlesztését a biotechnológiában, a kutatásfejlesztés-igényes iparágakban, üzleti szolgáltatásokban, logisztikában, a kommunikációs iparban tervezik végrehajtani.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: határozott az elképzelés egy olyan adórendszer kialakítására, amelyben kisebb és elviselhetőbb teher van az élő munkán. A Szlovákiában bevezetett egykulcsos adó kapcsán a miniszterelnök kifejtette, szerinte nem baj, ha eltérnek egymástól az arányok és többet várnak el attól, aki tehetős, illetve több lehetőséget adnak annak, aki rászorul arra.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak csak akkor van lehetősége magasabb bért elérni, ha azért tehetségben, szorgalomban, munkakultúrában többet tud nyújtani másoknál. Mint mondta, a bérek vásárlóértéke az idén ismét 3-4 százalékkal növekedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Támadás a forint ellen az ünnepi hétvégén?

A forint elleni spekulációs támadásra adhat lehetőséget, hogy a március 15-i ünnepi munkaszünet miatt a jegybank nem tud majd beavatkozni a devizapiacon a nemzeti valuta árfolyamának védelmében. A kereskedők szerint a szünetet kihasználva a külföldi befektetők valószínűleg a 240,01 forint/eurós sávszélre tolják a magyar devizát.

MTI Gazdaság

Elemzők szerint nem spekuláció a forinterősödés

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint nem folyik koncentrált spekuláció a forint ingadozási sávja ellen, mert ahhoz túl lassú az árfolyamerősödés, másrészt a piac saját veszteségeiből már tudja, hogy az MNB nem engedi át a forintot a sáv erős szélén.

MTI Itthon

Erős forintra panaszkodik Gyurcsány Szöulban

Ostorozta az erős forintárfolyamot Gyurcsány Ferenc kormányfő a Koreai Köztársaság fővárosában, miután tárgyalt a Samsung Electronics dél-koreai óriáscég leányvállalata, a Samsung SDI vezetőivel.

hvg.hu Gazdaság

Spekulációs támadás a forint mellett?

Tovább morzsolódó állampapírhozamok, kis lépésekben, de kitartóan erősödő forint, száguldó tőzsdeindex: egyelőre nincs jele a hónapok óta folyamatosan jósolt fordulatnak a hazai pénz- és tőkepiacon. Sőt, egyes vélemények szerint a helyzet tovább „fokozódhat”, s akár a 2003. januárihoz hasonló, nagyszabású spekuláció indulhat meg a forint „mellett”.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Zuhan a forint a bankközin!

Zuhant a forint az elmúlt másfél órában a bankközi devizapiacon: a magyar deviza a 244 forint/eurós árfolyamig gyengült a reggeli 241,5-242 közötti kurzussal szemben.

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

2,6 másodperc alatt 0-ról 100-ra, ezt tudja a 710 lóerős új Porsche

2,6 másodperc alatt 0-ról 100-ra, ezt tudja a 710 lóerős új Porsche

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken