szerző:
MTI

Veszélyes helyzetet okozhat, ha a kormány Veres János új pénzügyminiszter hivatalba lépése után lazítja a költségvetési szigort - állítják hazai gazdaságkutatók. Külföldi elemzők szerint Veres megakaszthatja a monetáris enyhítés folyamatát és jelölése az MSZP egységének helyreállítására tett kísérlet.

"Veszélyes helyzet alakulhat ki, ha politikai megfontolásból a kormány lazítja a költségvetési szigort, amelyet Draskovics Tibor komolyan vett, s a piac is általában elégedett volt az eddigi pénzügyminiszterrel" - mondta Ádám Zoltán, a Kopint-Datorg tudományos főmunkatársa.

A magyarországi fiskális politika az elmúlt hónapokban olyan ütemterv szerint működött, amely alkalmas a konvergencia program végrehajtására - nyilatkoztak a gazdaságkutatók a pénzügyminiszter leváltását követően.

Draskovics Tibor
"Összességében nekem is jó véleményem volt az eddigi pénzügyminiszterről" - mondta Ádám Zoltán. Draskovics Tibor pénzügyminisztersége alatt javult az államháztartási egyensúly, és kommunikációján is jól látszott, hogy ismeri a piac követelményeit.

Arra a kérdésre, hogy a nem elég radikális adóreform elképzelések vezettek-e a váltáshoz, a kutató azt válaszolta: az ország versenyképességét elsősorban nem az adómértékek csökkentésével, hanem az állam szerepének újragondolásával lehet javítani.

"Draskovicsnak igaza volt akkor, amikor az adóreform kérdését összekapcsolta  a hiány változatlanságával, illetve az adók csökkentését a kiadások mérséklésével" - véli Ádám.

Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója szerint az eddigi nyilatkozatokból megállapítható, hogy az államháztartással kapcsolatos reformfolyamatok a korábbinál nagyobb hangsúlyt kaphatnak, és ez mindenképpen kedvező. 

Utalva a különböző módszertan és elszámolási rendszer szerint számított adatok publikálására úgy vélte, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a fiskális politika kommunikációjára. "Tovább kell szilárdítani a magyar fiskális politikába vetett bizalmat" - mondta Belyó. A fiskális politika céljainak végrehajtásához azonban szükség van arra is, hogy a monetáris politikával is harmonizáljon - fűzte hozzá.
 
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy április 25-vel felmentette Draskovics Tibort, és helyére Veres Jánost javasolta a pénzügyi tárca élére. 

Veres miatt elnapolja az enyhítést az MNB? (Oldaltörés)

Londoni piaci elemzők szerint a romló külső környezet miatt nem jött jókor Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn bejelentett - londoni befektetési házak által egyébként már jó ideje megjósolt - menesztése, amely egyes vélemények szerint a monetáris enyhítési kurzust is megakaszthatja.

Gyurcsány és Veres
© magyarorszag.hu
Jeff Gable, a Barclays Capital feltörekvő piaci stratégája szerint az utódnak jelölt Veres Jánostól a piacnak egyértelműen részletezett programot kell kapnia. Tekintve azonban a pillanatnyi globális feltörekvő piaci klímát, a váltás "nem nagyon kedvező fejlemény ... egyértelműen újabb feszültségforrást jelent (a magyar piacon)".

Gable szerint ezek után számításba kell venni azt a lehetőséget, hogy a további monetáris enyhítést az MNB elnapolja; legalábbis áprilisban a Barclays Capital elemzője nem vár kamatcsökkentést a hétfői bejelentés után.

A bank egyébként éppen hétfőn, még a pénzügyminiszter menesztésének bejelentése előtt, Londonban kiadott napi feltörekvő piaci áttekintésében is már azt írta, hogy a vártnál rosszabb március fogyasztóiár-infláció és a gyengülő forintkötvénypiac miatt áprilisban az eddigieknél óvatosabb lesz a Monetáris Tanács. A jelentés szerint ebben a hónapban zéró és 0,25 százalékpont közötti kamatcsökkentés várható.

Jeff Gable szerint a piac most arra vár, hogy Veres János a következő hónapokban "a meglehetősen politikai jellegűnek tűnő" adóreformtervre, vagy közvetlenül a költségvetés helyzetére koncentrál-e.

Arra a kérdésre, hogy az idei egész évi monetáris enyhítési kilátásokra milyen hatással lehet a váltás a pénzügyminisztérium élén, a Barclays Capital térségi elemzője azt mondta: Magyarországon a kamatcsökkentés "kis mértékben szól az inflációról, és nagy mértékben a piaci hangulatról, a kockázati felárakról".

Külföldi elemzők az új miniszterről (Oldaltörés)

Wike Groenenberg, a Citigroup bankcsoport londoni befektetési részlegének vezető feltörekvő piaci stratégája szerint is "komoly mértékben csökkentené" a további pénzügypolitikai enyhítés esélyeit, ha "e politikai fejlemény miatt" a forint jelentősen gyengülne.

Groenenberg azt mondta: nem lát olyan jeleket, hogy a váltással a magyar kormány a költségvetési politikát akarná az idén megváltoztatni. A Citigroup elemzője közölte: gyanúja szerint a szándék elsősorban az, hogy a gyenge költségvetési évkezdetért az eddigi pénzügyminisztert tegyék felelőssé.

Groenenberg szerint a fejlemény "sok befektető számára azt teszi világossá, hogy a költségvetési hiány kordában tartása komoly gondot jelent Magyarországon".

Reinhard Cluse, a UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci konzultánsa - arra a kérdésre, hogy szerinte Veres Jánostól a kormány engedékenyebb költségvetési politikát vár-e, mint amire Draskovics Tibor hajlandó volt - azt mondta: Draskovics Tibornak is igen szűk mozgástere volt arra, hogy jelentős költségvetési kiigazítást hajtson végre.

Cluse közölte: úgy tudja, Draskovics "parancsba kapta a miniszterelnöktől", hogy "gondolkodjon el" az adóreformon, aminek "Draskovics nem volt lelkes híve, tekintve az ettől várható megnövekedett költségvetési nyomást".

A valószínű piaci hatásokról a UBS elemzője azt mondta: a magyar költségvetési politikával kapcsolatos általános piaci várakozások "eddig is igen csekélyek voltak", és a piac nem reagált túl élesen a hírekre. Most azonban a globális környezet kevésbé kedvező, mint korábban, ezért megnőtt a súlyosabb piaci kihatások kockázata - mondta a londoni térségi elemző.

Veres jelölése az MSZP megosztottságára utalhat (Oldaltörés)

A Magyarországon is aktív Allianz pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) hétfőn kiadott első elemzésében azt írta: Draskovics Tibor a befektetők körében és a piacon nagyobb elismertségnek örvendett, mint elődei. A párton kívüli miniszter menesztése és felváltása egy párttaggal az MSZP "folytatódó belső megosztottságával" lehet összefüggésben, amely ismét a felszínre került a köztársasági elnökjelölt megválasztásakor - áll a londoni elemzésben.

A Dresdner szerint a párttag Veres János jelölése az MSZP egységének erősítésére tett kísérletnek is tekinthető. Az elemzés szerint Veres Jánosnak, aki két és fél éven belül a harmadik pénzügyminiszter lesz, még nincs komoly hírneve a külföldi befektetők körében, ami rövid távon piaci kilengéseket okozhat.

Kedvező ugyanakkor, hogy Veres János viszonylag népszerű a pártban, viszonylag tapasztalt, és ha hiteles középtávú kiigazítási programmal áll elő, az erősítheti a forintot - áll a Dresdner elemzésében.

Londoni befektetési házak egyébként hónapokkal ezelőtt megjósolták Draskovics Tibor távozását. A JP Morgan londoni irodája már szeptemberben kiadott elemzésében azt írta: "a kormány képtelensége a költségvetési megtakarításokra" távozásra kényszerítheti Draskovicsot, akiben pedig a piaci szereplők zöme a költségvetési fegyelem garanciáját látja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Gyurcsány menesztette Draskovicsot

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Veres Jánost javasolta pénzügyminiszternek. Szilvásy György pedig belügyminiszteri államtitkárból a kormányfő kabinetfőnöke lesz.

MTI/hvg.hu Itthon

Draskovics távozása miatt gyengült a forint

Kis mértékben, 60-80 fillérrel, 248,50/90 forintra gyengült a forint az euróhoz képest a bankközi piacon azt követően, hogy a miniszterelnök bejelentette Draskovics Tibor pénzügyminiszter menesztését hétfőn délelőtt.

A Google titokban kikapcsolta a szolgáltatást, amellyel az androidos telefonokat használta adatgyűjtéshez

A Google titokban kikapcsolta a szolgáltatást, amellyel az androidos telefonokat használta adatgyűjtéshez

Kertész Ákosról szóló portréfilmet mutatnak be a 17. Spinoza Zsidó Fesztiválon

Kertész Ákosról szóló portréfilmet mutatnak be a 17. Spinoza Zsidó Fesztiválon

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

#istenéltessen - Ma 12 éves a hashtag

#istenéltessen - Ma 12 éves a hashtag

A beidézett ellenzéki politikusok szerint törvénytelen Hassay Zsófia feljelentése

A beidézett ellenzéki politikusok szerint törvénytelen Hassay Zsófia feljelentése