szerző:
hvg.hu

191 pontot zuhant a Dow Jones, ezzel az amerikai tőzsdeindex két esztendeje a legrosszabb napi eredményt érte el. Elemezők szerint a háromjegyű veszteséget produkáló részvénypiac bizonytalanságát a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kétségek és az emelkedő árak okozták.

© AP
Az amúgy is idegesen reagáló piacon a legrosszabb napot zárták 2003. május 19. óta, miután az amerikai jegybank az ipari termelés visszaeséséről beszélt, valamint egy, a munkaügyi minisztérium által kiadott jelentés a magas olajárak miatt tovább emelkedő importárakról számolt be.

A visszaesést súlyosbította az IBM Corp. a vártnál alacsonyabb bevétele, amely kapcsán a szakértők abbéli félelmüknek adtak hangot, hogy a technológiai vállalatok részvényeinek értéke jócskán el fog maradni az előrejelzésekben szereplőt szinttől. A General Electric Co. és a Citigroup Inc. papírjai azonban jól forogtak, ez pedig az elemzők szerint kulcsfontosságú lehet, ahhoz, hogy a piac kilábalhasson a mostani helyzetből.

„A bevételt produkáló papírok jelentik ennek a piacnak az utolsó reményét” – nyilatkozta a Wall Street Journalnak Brian Pears, a Victory Capital Management brókere. „Ha a papírok forgalmát és bevételeit tudjuk fokozni, ezzel talán kivédhető a magas olajár és az infláció.”

Az előzetes számítások szerint a Dow 191,24 pontot, vagyis 1,86 százalékot esett, s ezzel 10 087,51-en zárt. Az amerikai index csütörtökön 125, szerdán pedig 104 pontot zuhant, s ezzel november 2. óta a legrosszabb záróértéket produkálta.

Más piacokon is visszaesés jellemezte a múlt hét utolsó munkanapjait. A Nasdaq kompozit index 38,56 pontot, vagyis 1,98 százalékot esett vissza, s ezzel 1908,25 ponttal olyan mélységekbe zuhant, amelyre utoljára tavaly október 25-én volt példa. A Standard & Poor’s 500 index 19,43 pontot veszített, ezzel 1142,62-nél fejezte be a kereskedést, amely november 3. óta a legalacsonyabb érték.

Mindhárom index közel fél éve nem produkált ilyen alacsony értékeket, s különösen a technológiai szektorban volt kiábrándító a kereskedés. Szakértők szerint ez a lassuló gazdasági növekedés jele. A pénteki nap zárásával a Dow három egymást követő napon produkált 100 pontnál nagyobb visszaesést, amely utoljára 2003 januárjában fordult elő.

Az előző hét eredményei máshol sem derűsebbek. A Dow 3,57 százalékkal, az S&P 500 3,27 százalékkal, a Nasdaq pedig 4,56 százalékkal esett vissza. A nagyobb piacok ezzel elérték az eddigi legalacsonyabb szintet idén. Ez annyit tesz, hogy a Nasdaq eddig összesen 12,29, a Dow 6,45, az S&P pedig 5,72 százalékkal esett vissza 2005-ben.

Szárnyaló kötvénypiac, csökkenés a nemzetközi piacokon (Oldaltörés)

A pénteki gyászos eredménynek csupán a kötvénypiaci résztvevők örültek, amely szinte virágzásnak indult. A tíz éves lekötésű államkincstári kötvényeket 4,25 helyett 4,34 százalékon jegyezték pénteken, az aranyárak pedig emelkedésnek indultak.

A nyersolaj ára két hetes mélyrepülés után továbbra is alacsonyan maradt, 50,49 dolláros záróértékével 64 centes esést könyvelhetett el. A visszaeső olajárak ellenére a munkaügyi szervezetek beszámolói szerint a magas olajárak okozták az importárak emelkedését is. Ez utóbbi téren márciusban 1,8 százalékkal lehetett számolni, azonban még a fekete arany nélkül is 0,3 százalékos emelkedésről lehet beszélni, amely több mint 0,2 százalékkal meghaladja a közgazdászok által előre jelzett értéket.

„Számos arra utaló jel van, hogy az 53-54 dolláros olajár inflációt kelt, s ezt ma az importárakon is megéreztük” – nyilatkozta a WSJ-nek Peter Cardillo az S.W. Bach & Co. fő elemzője. „Nem segít, hogy most már látjuk, hogy a gazdaság egyre lassulva kezd belépni a második negyedévbe”.

A befektetők szerint a Fed ipari termelésről szóló beszámolójának alapján gyanítható, hogy a magas energia és nyersanyagárak is hatással voltak a termelésre. Március során az ipari termelés 0,3 százalékkal emelkedett, azonban az emelkedés szinte csupán teljességgel közszolgáltatási vállalatoktól származott, ugyanis a további ipari szektorok fél éve először visszaesést produkáltak.

Az IBM szerint az emelkedő nyugdíjak és az első negyedév vége előtt megkötött üzletek hiánya miatt veszítenek értékükből az indexek. A technológiai óriás, amely részvényeként 6 centes visszaesést produkált, utalt rá, hogy nagyobb átszervezést hajthat végre az év során. Az IBM a Dow legnagyobb vesztese volt egyébként, 6,94 dolláros, vagyis 8,3 százalékos visszaeséssel, ezzel 76,60 dolláron zárta a kereskedést.

A General Electric 25 centtel 35,75 dollárra emelkedett, miután az ipari és médiakonglomerátum az első negyedéves bevételek 25 százalékos emelkedéséről számolt be. Ennek oka, hogy a vállalat 11 különálló divíziójából 9 kétszámjegyű növekedést produkált. A cég második negyedéves előrejelzései megegyeznek a Wall Street-i elemzők jóslataival.

A Citigroup részvényenként 2 centtel múlta felül a várakozásokat, s ezzel 3 százalékkal javult előző évhez képest. A pénzügyi cég emellett beszámolt róla, hogy vezetősége további 15 milliárd dollárnyi részvény újra-felvásárlására adott utasítást. A Citigroup 35 centtel ért többet a nap végére, ezzel 45,75 dolláron zárt.

A gyógyszerpiari szektorban is felélénkült a forgalom, miután a Genentech Inc. jó eredményekről számolt be az Avastin nevű mellrák-ellenes gyógyszer hatásáról, az Ely Lilly & Co. kedélyállapot-javító gyógyszerére, a Zyprexa pedig kedvező szabadalmi elbírálásban részesült.

A visszaesés azonban még így is általánosabb trendnek bizonyult, ugyanis ötből csupán egy piaci résztvevő tudott emelkedést felmutatni. 2,75 milliárd részvény cserélt gazdát a pénteki nap folyamán.

A kisebb vállalatokat jegyző Russel 2000 index 11,16 pontot, vagyis 1,89 százalékot esett, s 580,78-nál zárt. A Russel a múlt hét során összesen 4,91 százalékot esett, ezzel idén eddig 10,86 százalékos visszaesést produkált.

A csütörtöki amerikai eredményeket világszerte visszaesés követte. A japán Nikkei index 1,66 százalékot zuhant, a brit FTSE 100 1,09 százalékot esett, míg a francia CAC-40 1,92 százalékos visszaeséssel zárta a kereskedést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Napsterről beszélnek a Wall Streeten

Az amerikai határidős indexek előrejelzése szerint árfolyamemelkedésre lehet számítani a Wall Streeten, miután az olajárak visszatértek 57 dollár alá, és a Napster Inc. árfolyama megugrott arra hírre, hogy digitális letöltési üzletága emelt bevételi várakozásain.

hvg.hu Karrier

Wall Street: hatalmasat csökkent a piaci elemzők jövedelme

Soha nem látott mértékben csökkent a Wall Street piaci elemzőinek jövedelme az elmúlt öt évben – áll egy frissen közzétett iparági tanulmányban. Míg 1999-ben egy átlagos elemző még 1,5 millió dollárt tett zsebre évente, tavaly mindössze ennek a felét.

MTI Gazdaság

Lanyhán reagált a Wall Street

A foglalkoztatási adatok megismerése előtt nem sokat változtak New Yorkban a határidős indexek: a jelek szerint a pénteki nyitásnak ezek a makroadatok adnak majd irányt, mert a befektetők ezekből próbálnak képet alkotni a jövőbeni kamatpolitika alakulásáról.

Gazdaság

Google: a kockázati tőke hadat üzent a Wall Streetnek

Dühödt hangok hallatszanak a Wall Street felől. A legismertebb internetes keresőt üzemeltető cég felborította a piac megszokott rendjét. Részvénykibocsátásával ezúttal nem a befektetési bankok és a nyugdíjalapok, hanem a kockázati tőkések és a kisbefektetők járhatnak jól.

Gazdaság

A Wall Street Journal a kockázatvállaló Gyurcsányt pártolja

Az új kormányfőjelölt szerdai kiválasztása véget vethet a politikai bizonytalanságnak, de nem változtat azon a tényen, hogy gazdasági szempontból Magyarország túlment saját lehetőségein - írja keddi vezércikkében a The Wall Street Journal európai kiadása (WSJE).

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Meghalt Roger nyúl megalkotója, Richard Williams

Lezárt utcákkal ünnepelték a 30 éves szabadságot Sopronban

Lezárt utcákkal ünnepelték a 30 éves szabadságot Sopronban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul