szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányzat a gyógyszerár-támogatás szabályozásának szigorításával akar gátat vetni a gyógyszerkassza túlköltekezésének.

Veres János kijelölt pénzügyminiszter a Reutersnek csütörtökön adott nyilatkozatában vetette föl, hogy mintegy 10 milliárd forintos megtakarítást kíván elérni a kormányzat a gyógyszertámogatás szabályozásának szigorításával.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke pénteken elmondta, hogy a tervezett intézkedés nem érintené a gyógyszerkassza 284 milliárd forintos 2005. évi keretét. A kormányzati szándék arra irányul, hogy korlátozza a kassza túlköltekezését, annak költségvetésre gyakorolt negatív hatását.

A kormány és a gyógyszergyártók tavaly júniusban megállapodást írtak alá a gyógyszertámogatások finanszírozásának módjáról, valamint a gyógyszerkészítmények árváltoztatásának feltételeiről.

A megállapodásban a kormány vállalta, hogy 2005-ben és 2006-ban 5-5 százalékkal növeli a gyógyszerkassza kereteit, a további növekedést pedig a gyártókkal sávosan megosztva finanszírozza.

A kormány vállalta azt is, hogy a megállapodás időtartama alatt nem él az árak megállapításáról szóló törvényi felhatalmazással, azaz nem fagyasztja be a gyógyszerárakat, és nem alkalmaz kifejezetten a gyártókat érintő további elvonást.

A megállapodás értelmében a gyártók tavaly a második félévben 9 milliárd forint befizetésével járultak hozzá a gyógyszerkassza túlköltésének finanszírozásához.

Fekete Tibor független gyógyszerpiaci szakértő kifejtette: az idei évre a gyógyszerkiadásokra előirányzott 284 milliárd forint kevesebb, mint a tavalyi tényleges költés, ami 289 milliárd forintot tett ki. Szerinte a gyógyszerpiaci szereplők körében általános vélekedés, hogy az idén is az előirányzottnál többet kell gyógyszertámogatásra fordítani, ellenkező esetben a lakosság gyógyszerterhei elviselhetetlen mértékben nőhetnek.

A szakértő elmondta, hogy a gyógyszerpiac éves növekedése Európában az elmúlt években évente 6-8 százalékos volt. A magyarországi gyógyszerpiac ennél nagyobb mértékben növekszik. Tavaly a magyar gyógyszerpiac fogyasztói áron számolva meghaladta a 428 milliárd forintot - a kórházi gyógyszerforgalom nélkül -, ami az előző évhez képest 11,8 százalékos növekedés. A közforgalmú gyógyszerpiac 2005-ben elérheti a 479-480 milliárd forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Milyen gyógyszerek drágulnak árpilistól?

A társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszerek közül mintegy kétszáznak emelkedik az ára április elsejétől, ugyanakkor több mint százzal bővül a támogatottak köre, és három készítmény száz százalékos támogatást kap - jelentette be László Boglár kedden.

Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben