szerző:
hvg.hu

XVI. Benedek pápai beiktatásával egyúttal egy több milliárd dolláros „cég” ügyvezetői pozícióját is elfoglalta. Igaz, az erőforrásokat nem használhatja majd további profit megtermelésére. A hvg.hu utánajárt, mekkora vagyon felett uralkodik az egyházfő.

Költséges zaklatási perek
Több száz szexuális zaklatási ügyben nyomoz a kaliforniai katolikus egyház, amelyet szakértők az állam legösszetettebb polgári peres eljárásának neveztek. Több mint 850 állítólagos áldozat nyújtott be keresetet. Az általuk igényelt kártérítés többmillió dollárra rúg, több tucat egyházközséget, s több mint 300 ügyvédet érint. Csak a Los Angeles-i fő egyházmegye ellen indított perek száma több mint egy bostoni perben, ahol 550 felperes állt szemben a katolikus hitközséggel. Az eset eredménye peren kívüli megegyezés lett, s az egyház 90 millió dollárt fizetett ki kártérítésként.
Az április másodikán elhunyt II. János Pál pápa végrendeletében úgy fogalmazott, nem hagy hátra tárgyi örökséget. A néhai egyházfővel szemben a katolikus egyház azonban jelentős vagyonnal rendelkezik. Elég csak besétálni egy-egy nagyobb templomba, s gazdag aranyozott díszítésekkel, festményekkel találkozik az ember. A bíborosok „munkaruhája” pedig a legfinomabb anyagokból készül.

S ezek csupán a külsőségek, ugyanis a világszerte jelenlévő egyház jelentős befektetések felett is uralkodik, amelyből fenntartja magát. Az NBC számításai szerint ha üzleti célokkal rendelkező cég lenne, a katolikus egyház a Fortune 500-as lista középső részén foglalna helyet, körülbelül egy szinten a Schering-Plough gyógyszeripari konszernnel.

A világos és nyilvánvaló célok ellenére a katolikus hitközösség pénzügyei meglehetősen homályosak, s a Vatikánon kívül senkinek sem áll rendelkezésére pontos adat a pápa vagyonáról. Az Antara indonéz hírügynökség megkeresésére pedig a szentszék egyetlen hivatalos képviselője sem reagált.

A Szentszék Prefektusának elnöki tisztségét betöltő Sergio Sebastiani bíboros azonban nem cáfolta, hogy a pápa bármilyen formában is fizetésben részesülne. Erre reagálva a Vatikán sajtóirodája közleményt adott ki, amelyben leszögezték, hogy további hivatalos információt nem hoznak nyilvánosságra a továbbiakban.

A pápai állam minden nyáron nyilvánosságra hozza könyvelését. Azonban a 2003-as számok nem tűnnek túl meggyőzőnek. A két évvel ezelőtti jelentés szerint a Vatikán kiadásai 213 millió euróra rúgtak, míg a bevétel ezzel szemben csupán 203,6 millió euró volt. Ez tehát tízmilliós veszteséget jelent a hitközösségnek, amely két évvel korábban, 2001-ben nem kevesebb, mint 30 millió euró tiszta hasznot jegyzett. Mindemellett a szakértők 12 milliárd euróra becsülik azt az ingóság és ingatlanállományt, amely felett a Vatikán világszerte rendelkezik. Ebbe beletartoznak a az állami kötvények, aranytartalékok, ingatlanok és művészeti értékek.

„Ezek a dolgok nem eladóak, hanem mindenki tulajdonát képezik” – nyilatkozta korábban a kérdést illetően II. János Pál pápa.

„Ezek a javak nem eladhatóak, a katolikus egyház nem veheti hasznukat úgy, ahogyan például egy vállalat tenné” – nyilatkozta Gabriel Kahn, a The Wall Street Journal római tudósítója. Mindemellett az egyház nem teheti meg, hogy a veszteséget termelő templomokat, hitközségeket egyszerűen bezáratja.

Maffiakapcsolattal vádolták a Vatikán bankját (Oldaltörés)

A szentszék hagyományosan a hívek adományaiból, bélyegek és érmék kiadásából, valamint pénzügyi tranzakciókból tartja fenn magát. Csak az adományokból a 2003-as esztendő során 55,8 millió dollár folyt be a vatikáni bankszámlákra. Bennfentesek szerint azonban ezeket az adományokat évek óta arra használják, hogy a pápai állam számláiról hiányzó összeget pótolják vele.

Ennél még kiismerhetetlenebbek az úgynevezett Instituto per le Opere di Religione (IOR), vagyis a vallási munkáért felelős intézet pénzügyei. Az intézményt XII. Pius pápa alapította 1942-ben, s azóta a Vatikán bankjaként funkcionál, ennek ellenére sohasem publikál éves pénzügyi jelentést.

A bank tulajdonosa a pápai hivatal, amely a profitra is jogot formál. A múltban az IOR pénzügyi manőverei legalább egy ízben a lapok címlapjára kerültek, amikor az intézetet pénzmosással, csalással és maffiakapcsolatokkal vádolták.

Olaszországban még sokan emlékeznek Roberti Calvira, a milánói Banco Ambrosiani igazgatójára, akit szoros vatikáni kapcsolatai miatt „Isten bankárának” neveztek.

Miután a bank csődbe ment, Calvi elmenekült Itáliából, s később a londoni Blackfriars Bridge-re felakasztva találták meg. Halála előtt állítólag azt mondta: „ha velem történik valami, a pápának le kell mondania.”

Az ezt követő nyomozás során Paul Casimir Marcinkus amerikai bíborosnak meg kellett válnia hivatalától, kétségbevonható banki manőverek miatt. Calvi halálát pedig a mai napig nem sikerült tisztázni. Vatikáni elöljárók szerint azonban a maffia végzett vele, miután olyan pénzt sikkasztott el, amelyet a bűnszövetkezet tisztára akart mosatni vele.

Az 1978-ban, mindössze 33 napos uralkodást követően elhunyt I. János Pál pápa haláláról is azt feltételezik, hogy azért következett be, mert az egyházfő ki akarta vizsgálni a Vatikán homályos pénzügyeit.

A most megválasztott XVI. Benedek pápának tehát legalább annyi dolga lesz a világi életben, mint vallási vezetőként. Jelenleg az egyház a befektetéseket tekintve is konzervatív álláspontot képvisel, s az Egyesült Államokban kirobbant szexuális zaklatási perek költsége is súlyos milliókat von el a vatikáni számlákról. Szakértők szerint tehát a pápára ilyen jellegű nyomás is nehezedik, s hamarosan változtatnia kell a pénzügyeken, s jóval agresszívabb befektetési stratégiát kell választania.

„Talán felhasználhatja a szentszék kötvényeit, művészeti értékeit, vagy az ingatlanokat, hogy jelzálogként funkcionáljanak, vagy egyéb módon bevételt generáljanak az egyháznak” – magyarázta Kahn.

Eleddig erről a témáról beszélni tabu volt a Vatikán falain belül. A jelenlegi kérdés az, hogy a német Joseph Ratzinger bíborosból XVI. Benedek pápává avanzsált egyházfi hajlandó lesz-e arra, hogy meghozza ezeket a döntéseket. Ha így tesz, azzal biztosíthatja a katolikus egyház jövőbeli – anyagi – stabilitását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A Volkswagen elkészítené a pápamobilt

Páncélozott pápamobilt készítene a német Volkswagen cég az új, német nemzetiségű pápa, XVI. Benedek részére az ifjúsági világnapok alkalmából, amelyekre augusztusban Németországban kerül sor.

MTI/hvg.hu Világ

Joseph Ratzinger az új pápa

A 78 éves német Joseph Ratzingert választották meg a katolikus egyház 265-ik pápájának. II. János Pál utódja a XVI. Benedek nevet választotta. Az új pápát eddig erősen konzervatív nézeteiről ismerték a katolikus világban.

MTI Világ

Beiktatták hivatalába XVI. Benedek pápát

Sok országból összesereglett, mintegy félmillió hívő jelenlétében vasárnap a római Szent Péter-bazilika előtti téren rendezett ünnepélyes szentmise keretében beiktatták hivatalába XVI. Benedek pápát, eredeti nevén Joseph Ratzinger német bíborost.

Világ

Elkelt az új pápa internetes címe

Egy amerikai magánszemély két héttel az új pápa megválasztása előtt bejegyeztette a XVI. Benedek nevéhez kapcsolódó domainnevet. A férfi biztosra ment, és több hasonló címet lefoglalt.

MTI Világ

A Vatikán kész megszakítani kapcsolatait Tajvannal?

A Vatikán kész megszakítani kapcsolatait Tajvannal, hogy Kínával tárgyaljon - mondta a hongkongi katolikus egyházmegye feje lapjelentések szerint. Tajvan viszont azt közölte: Tajpej és a Vatikán diplomáciai kapcsolataiban nincs változás.

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Napos hétvégével folytatódik a nyárias ősz

Napos hétvégével folytatódik a nyárias ősz

Tíz éve nyertünk vb-bronzot Egyiptomban – mi lett az U20-as hősökkel?

Tíz éve nyertünk vb-bronzot Egyiptomban – mi lett az U20-as hősökkel?

Messi: Lenyűgöző volt Zsóri Dániel gólja

Messi: Lenyűgöző volt Zsóri Dániel gólja

Karácsony átvette hivatalát, és rögtön díszpolgárnak javasolja Demszkyt és Tarlóst

Karácsony átvette hivatalát, és rögtön díszpolgárnak javasolja Demszkyt és Tarlóst

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester