szerző:
MTI

Az uniós vizsgálat a feltételezett kínai textildömping ügyében a korábban megjelölt 9 termékkategória mellett további 11 árucsoportra is kiterjedhet, közölte az Európai Bizottság szóvivője szerdán, mivel ezekben a termékcsoportokban az exportnövekedés ugyancsak megközelíti a "riadószintet".

Az Európai Bizottság véglegesen csütörtökön dönt a kínai textildömping ügyében alkalmazandó vizsgálati eljárásról, jelezte kedden a bizottsági szóvivő, bejelentve, hogy hivatalos levelet kaptak Franciaországtól, azzal a kéréssel, hogy a tervezett kilenc árukategóriában gyorsított vizsgálat induljon.

A szóvivő szerint gyorsított vizsgálat akkor lehetséges, ha akár egyetlen uniós tagállam is a hivatalos importcsökkentés korábbi bevezetését szeretné. A vizsgálat, a normális eljárás szerint 150 nap alatt vezethet el akár a hivatalos mennyiségi korlátozások visszaállításához. Egy tagország külön kérésére azonban rendkívüli eljárást alkalmazhatnak, amely a folyamat első részét jelentősen lerövidítené: így a vizsgálati szakasz és a Kínával folytatott nem hivatalos megbeszélések nem tarthatnak tovább 60 napnál.

Néhány tagország úgy véli, hogy a vizsgálat hivatalos ideje túl hosszú lenne, és ez túlságosan nagy kárt okozna az európai textiliparnak. Az európai ágazati szövetség, az Eurotex és a tagországok közül elsősorban a hagyományos divatnagyhatalmak, Olaszország és Franciaország sürgetik az Európai Bizottság beavatkozását. A francia textilipar azt valószínűsíti, hogy a kínai árudömping miatt az idén újabb 7 ezer állás szűnhet meg az ágazatban. A francia textilipar - a nagyságra harmadik Európában - az elmúlt években évi tíz százalékos munkahelycsökkenést volt kénytelen elszenvedni.

A vizsgálat a korábbi bejelentés szerint összesen kilenc termékkategóriát érintene, - ez bővülne esetleg húszra - miután az első negyedévi importadatok azt mutatják, hogy a kilenc termékcsoportban 51-534 százalékos volt az importnövekedés a tavalyi első negyedhez képest az unió piacán.

Ez gyakorlatilag olyan eljárás megindulását jelenti, amelyben - utolsó lépésként - akár a kvóták útján való korlátozást is felújíthatják bizonyos kínai textilipari termékekre. Az ezzel kapcsolatban elfogadott EU irányelvek szerint a 10-100 százalék között textilimport növekedés - a 2004-es szinthez képest - vizsgálatot vonhat maga után.

Kína 2001-es WTO csatlakozásakor Peking beleegyezett, hogy a WTO tagok importkorlátozásokat vezethetnek be, ha a hirtelen exportnövekedés piaci káoszt okozna. Az úgynevezett "védelmi" kitétel szerint a kínai import az előző évi szint felett 7,5 százalékkal korlátozható.

A kínai kereskedelmi minisztérium keddi közleménye szerint ugyanakkor az Európai Bizottság indoklása a vizsgálat megindítására "nem kielégítő", mivel az unió tavaly májusi bővítése - 15 tagállamról 25-re - miatt az idei első negyedben kínai vélekedés szerint az uniós textilpiaci helyet "meglehetősen különbözik" a bővítés előtti helyzettől, így azzal "nem is összevethető". A minisztérium a nem hivatalos megbeszélések mellet foglalt állást, és figyelmeztetett az EU esetleges egyoldalú eljárásából fakadó negatív következményekre.

A kínai textiláruk dömpingvitája és a bejelentett uniós vizsgálat kapcsán Kína már hétfőn figyelmeztetett, hogy az esetleges korlátozások ellen szigorúan fellép. A kínai kereskedelmi miniszter úgy véli, hogy nem országa a fő felelős a bizonyos piacokon drámaian növekvő kínai textilimportért. Mint mondta, a január 1-jén eltörölt importkvóták sokkal inkább a fogadó országok évtizedes protekcionizmusát fejezték ki, és a kvótakorlátozás feloldása csak ezt a méltánytalan piacvédelmet szüntette meg.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigazgatója hétfőn mérsékletet kért a kínai textilexport miatt tervezett uniós és amerikai lépésekben. Szupacsaj Panicspakdi szerint az érintett országoknak legalább egy évet kellene várniuk arra, hogy világosan kiderüljön: ténylegesen hogyan alakul a kínai textilexport a január 1-én megszűnt kvótaszabályozás után.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
eurohirek.hu Világ

Beleszólt az olasz belpolitikába a kínai textilruha

Olaszországban gazdasági reformokra van szükség a versenyképesség javítása érdekében - vallják egyöntetűen iparosok, kereskedők, szakszervezetek és az olasz nemzeti bank. A kormány azonban szerdán ismét elhalasztotta a döntést ez ügyben; s közben egyre nő a feszültség a négypárti koalíción belül.

Nemzetközi gazdaság

Korszakváltás a világ textiliparában

Rettegnek az amerikai és európai textilgyártók, mert december végén megszűnnek a beviteli kvóták az iparág nemzetközi kereskedelmében. A jóslatok szerint olcsó ázsiai termékek özöne fogja elárasztani a világot, amelyet néhány éven belül alig tucatnyi ország lát majd el ruhákkal.

eurohirek.hu Gazdaság

Elárasztják a filléres ázsiai textiltermékek az EU-t?

Új protekcionista eljárásokhoz kénytelen folyamodni az Európai Unió és az Egyesült Államok, miután január elsején érvényét vesztette a textilexport-kvótarendszer, és ezzel gyakorlatilag megnyílt a világpiac az ázsiai termelők előtt.

Nullára csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását a Nestlé

Nullára csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását a Nestlé

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Több mint 10 milliárdból tenné vonzóvá a Tisza-tavat a kormány

Több mint 10 milliárdból tenné vonzóvá a Tisza-tavat a kormány

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

Máris megugrott az olajár a szaúdi olajterminálok támadása miatt

Máris megugrott az olajár a szaúdi olajterminálok támadása miatt