szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi csapvíz Európában az egyik legjobb, minősége sokszor meghaladja még az ásványvizekét is - áll a Magyar Viziközmű Szövetség (MVSz) közleményében, amelyet az ásványvíz-ipar szakmai véleményére reagálva adott ki.

Az MVSz így reagált a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZ) nyilatkozatára, amely szerint Magyarországon a vezetékes ivóvíz döntően felszíni vizekből származik, amelyek sokszor erősen szennyezettek, így az ivóvizet csak tisztító- és vegyszeres fertőtlenítő eljárásokat követően teszik emberi fogyasztásra alkalmassá.

Az MVSz közleményében hangoztatja: Magyarországon a vezetékes vízszolgáltatók szerte az országban szinte kizárólag természetes szűrésű kutakból nyerik az ivóvizet és nincs semmilyen további vegyszeres tisztításra szükség.

"Több helyen ugyanaz a réteg- és karsztvíz képezi a vezetékes és a palackozott vizek vízbázisát" - olvasható a közleményben. Papp Mária, a szervezet főtitkára hozzátette, hogy a csapvíz minősége épp ezért legtöbbször jobbnak tekinthető az ásványvíznél, hiszen azt "frissebben" ihatják az emberek.

A főtitkár megjegyezte, hogy az ásványvíz-ipar által említettel szemben a felszíni vizekből kitermelt, biológiai és vegyi tisztításra szoruló víz csupán 2 százalékot tesz ki a teljes vezetékes vízmennyiségből.

Papp szerint ivóvízellátás szempontjából a magyarországihoz hasonló szerencsés földrajzi adottságokkal Svájc, Ausztria és Németország rendelkezik, ahol ugyancsak magas a több ezer méter mélyről, réteg-, és karsztvizekből kinyert csapvíz aránya a teljes vezetékes vízmennyiséghez viszonyítva.

A közlemény szerint Magyarországon naponta mintegy 2 millió köbméter vizet juttatnak el a fogyasztókhoz a vezetékes ivóvízhálózatok üzemeltetői. "A vezetékes ivóvíz-szolgáltatók szigorú minőségbiztosítási rendszereket működtetnek, ezért a vezetékes ivóvíz az egyik legalaposabban ellenőrzött élelmiszer szerte az országban" - tudatja az MVSz a közleményben.

A szervezet a közleményben sajnálatát fejezi ki, hogy az ásványvíz gyártói üzleti érdekből, indokolatlanul támadják a vezetékes ivóvizek minőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

A hideg víz hizlal

Nem mindegy, hogy milyen a víz hőfoka, amelyben úszunk, ugyanis ha túlságosan hideg, fogyás helyett akár gyarapodhat is a súlyunk – derült ki amerikai kutatók vizsgálataiból.

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?