szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Komposztként próbálják hasznosítani a jászladányi termelők több száz tonna eladatlan vöröshagymájukat, miután a világpiac telítettsége miatt amúgy is gyér értékesítési kilátásaik a minimumra csökkentek - mondta a településen és környékén integrátori szerepet betöltő Jász Föld Mezőgazdasági Rt. vezérigazgatója.

Dankó István szerint a tavaly leszüretelt rekordtermés hatvan százaléka maradt a nyakukon, és elmaradt bevétel összességében 160-180 millió forint veszteséget okozott a fűszernövénnyel foglalkozó többszáz család számára.

A szakember az értékesítési nehézségeket jellemezve felidézett egy esetet: áprilisban biztosnak látszott, hogy kilogrammonként 10 forintért harminc vagy negyven kamionnyi vöröshagymát el tudnak adni Moldáviába.

Közvetlenül a kiszállítás előtt azután a külföldi kereskedő visszamondta a megrendelést, mert Lengyelországból kilogrammonként már - átszámítva - 6 forintért megkaphatta az árut. Hozzáfűzte: később arról értesültek, hogy ez a fuvar is meghiúsult, mert Hollandiából ingyen kaptak hagymát, hogy az ottani termelőknek a felesleg megsemmisítésére ne kelljen pénzt áldozniuk - fűzte hozzá.

Hiába vizsgázott jól télálló, Reménynek elkeresztelt hagymánk, a külföldi eladásoknál ezzel sem tudunk versenyre kelni a hollandokkal, itthon pedig a hazai termelők hatékony védelme hiányzik - vélekedett a vezérigazgató.

A tavalyi gyászos év már érezteti hatását, mert amíg 2004-ben a hozzájuk tartozó termelők 160-165 hektáron vetettek hagymát, az idén 93-94 hektárra csökkent a vetésterület - közölte Dankó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról