szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Malév dolgozóit reprezentáló hat érdekképviselet kifogásolja azt, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) nem vonja be a szakszervezet képviselőit a privatizációs folyamatba, továbbá szerintük a légitársaság a jelenlegi formájában a privatizációra alkalmatlan.

A hat szakszervezet által szerdán kiadott közlemény szerint "a Malév Rt. több ezer dolgozóját képviselő szakszervezetek el akarják kerülni, hogy fillérekért herdálják el a magyar nemzeti légitársaságot. Elfogadhatatlan a munkavállalók számára az a tény, hogy a tulajdonos a nyertes pályázótól ellenértékként elfogadná a Malév meglévő vagyonelemeinek értékesítéséből befolyó bevételt is, amely magában is több tízmilliárd forint".

A közlemény hangsúlyozta: "... Az érdekképviseletek elszomorítónak tartják, hogy a pályázók nagy részének magyarországi segítői között szerepelnek a korábbi menedzsment "sikertelen tagjai, illetve vezető tisztségviselői". ....A Malév szakszervezeteinek határozott álláspontja szerint a légitársaság a jelenlegi formájában privatizációra alkalmatlan." Eladása csak egy szűk érdekcsoportnak lehet érdeke - olvasható a szakszervezetek közleményében. "Céljaink közösek a jelenlegi menedzsmenttel, akik élvezik a Malév munkavállalóinak bizalmát és támogatását. ... mindaddig, amíg a vállalat jó úton halad a Malév és  munkavállalóinak közös jövője érdekében."

Oravecz Péter, a Malév tulajdonosi jogait gyakorló Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) kommunikációs igazgatója elmondta: "Az ÁPV Rt. megfontolt, körültekintő és minden elemre kiterjedő szakmai döntést hoz, amiben a vételár a döntés egy eleme lesz". A kommunikációs igazgató szerint korai még nyilatkozni  a vételárról, hiszen a tárgyalások folynak és az ajánlatok még meg sem születtek. Arra a megállapításra, miszerint a Malév meglévő vagyonelemeinek értékesítéséből befolyó bevételt fogadná el a részvények ellenértékeként a nyertes pályázótól, a kommunikációs igazgató azt mondta: a befolyó bevétel a Malév gazdálkodását javítja, a cég veszteségeit csökkenti. A légitársaság szakszervezetei folyamatosan kapnak tájékoztatást a privatizáció helyzetéről - tette hozzá az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója. 

Az MTI úgy tudja, hogy szakszervezeti képviselők konzorciuma is pályázik, de ezt egy magát megnevezni nem kívánó szakszervezeti vezető határozottan cáfolta. Az MTI a Malév szakszervezeteitől úgy értesült, hogy a mintegy 3200 dolgozót foglalkoztató Malév hat érdekképviseletének az alkalmazottak 60 százaléka a tagja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A finnek átvilágítják a Malévet

A oneworld légiszövetség tagja, a Finn Air finn légitársaság a napokban megkezdi a Malév auditját annak érdekében, hogy a magyar légitársaság mielőbb csatlakozhasson a légiszövetséghez.

MTI Gazdaság

Versenytárgyaláson kelhet el a Malév

Április 6-án 16 óráig lehet jelezni az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nél a Malév állami tulajdonban lévő 99,95 százaléknyi részvény megvásárlásának szándékát.

MTI Gazdaság

Szibériai holdinghoz csatlakozhat a Malév

A szibériai KrasAir egyesülhet négy másik orosz légitársasággal, és a tervezett holdingba bekerülhet a Malév is, amelynek megvételéről a KrasAir részvényesei tárgyalnak - jelentette a Vedomosztyi keddi számában.

MTI Gazdaság

Több mint egy tucat kérő jelentkezett a Malévért

A szerda délután lejárt határidőig tizennégy befektető jelezte szándékát, hogy részt kíván venni a Malév Rt. 99,95 százalékos részvénycsomagjának eladására indított tárgyalásos eljáráson, az első tárgyalásra még ezen a héten sor kerülhet - közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.

MTI Gazdaság

Eredménytelen lett a Malév-pályázat

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) igazgatósága eredménytelennek nyilvánította a Malév Rt. privatizációs pályázatát, és döntött arról is, hogy tárgyalásos eljárást indítanak.

HVG Vélemény

Interjú a Malév vezérigazgatójával

Nem kért és a jövőben sem kér pénzt az államtól a Malév rendbetételére Gönci János (51 éves), a légitársaságnak a privatizáció kellős közepén kinevezett vezérigazgatója. Elődeitől eltérően mindazonáltal nullszaldót sem ígér, ugyanakkor a magánosítás közben szokatlan stratégiai lépéseket tesz: vadonatúj járatokkal kísérletezik és a cég nyereséges üzemanyag-üzletágának eladását tervezi.

Újabb trófeákat szerez a Fidesz a kultúrában

Újabb trófeákat szerez a Fidesz a kultúrában

Megszűnik a POSZT

Megszűnik a POSZT

Úgy tűnt, gond nélkül leszáll a SpaceX kísérleti Mars-rakétája, aztán felrobbant

Úgy tűnt, gond nélkül leszáll a SpaceX kísérleti Mars-rakétája, aztán felrobbant