szerző:
MTI

A magyar szuverén adósi szintre minősítette fel az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank eddig annál egy osztattal gyengébb besorolásait szerdán a Moody´s Investors Service, a magyar bank "kiemelkedő jövedelmezőségére" és a térségben játszott befektetői szerepére hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő szerda késő esti londoni bejelentése szerint az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank betéti és pénzügyierő-osztályzata az eddigi "A2/C plusz"-ról "A1/B mínusz"-ra javul, stabil kilátással. 

A Moody´s közleménye szerint az OTP Jelzálogbank forintban, fedezettel kiadott jelzálogkötvényeinek besorolása továbbra is felminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alatt áll, de a devizában kibocsátott fedezett jelzálogkötvények besorolása nem változik, mert annak határt szab az "A1" szintű magyar szuverén adósi osztályzat.

A közlemény szerint a felminősítést az OTP-csoport kiváló jövedelmezősége indokolja, és az, hogy a vállalat belpiaci lakossági pénzintézetből a pénzügyi szolgáltatások legtöbb területén jelenlévő regionális szereplővé vált, miközben kockázati profilja mérsékelt maradt.

Az OTP Európa egyik legjövedelmezőbb vállalatcsoportja, különösen a mérsékelt kockázati profil fényében - áll a Moody´s elemzésében. A hitelminősítő szerint az OTP jövedelmezősége a kamatbevételektől függ - ebből ered a működési szintű bevétel mintegy 70 százaléka -, jelezve a hitelkihelyezés domináns szerepét, valamint a bank jelentős állampapír- és fedezettkötvény-portfolióját.

A bevételi bázis valamelyes - különösen a jutalékgeneráló termékekre összpontosító - szélesítése ellenére továbbra is erős a hitelportfolió bővülése - áll az elemzésben. 

A Moody´s szerint az OTP általános jövedelmezőségének további fontos tényezője a működési bevételhez mérve viszonylag alacsony hitelveszteség-tartalékolás. Még ha a tartalékolás növekedne is - tükrözve a hitelkihelyezés bővülését, valamint azt, hogy a külföldi érdekeltségek tevékenységét jobban kell fedezni tartalékolással -, az OTP-csoport jövedelemtermelő kapacitása továbbra is kiváló marad ahhoz, hogy a cég elviselje hitelportfoliója bármely esetleges romlását, vagy valamely külföldi érdekeltsége pótlólagos tartalékolási igényét - áll a hitelminősítő szerda esti londoni közleményében.

A Moody´s megjegyzi ugyanakkor, hogy a működési rendszerekben eszközölt viszonylag kevés beruházás hátráltathatja a bank magyarországi pozíciójának konszolidálását és külföldi leányvállalatainak integrálását. A Közép-Európában újonnan felvásárolt bankok integrációja döntő jelentőségű, mivel legtöbbjük nincs domináns helyzetben saját piacán, és profiljuk átalakítása, valamint piaci részesedésük növelése nyomást gyakorolhat az OTP felső vezetésére, és növelheti a cég kockázati profilját - áll a hitelminősítő elemzésében.

Az OTP-t néhány hete a Euromoney című vezető londoni gazdasági-üzleti magazin is kiemelten dicsérte kelet-európai vállalatminőségi összeállításában, megállapítva, hogy az OTP Bank a legjobb kelet-európai vállalat. A szakfolyóirat 45 elemző és befektető cégtől kért értékelést összesen 336 térségi vállalatról, minden szektorból, és az összes szempontot figyelembe véve a felmérés részvevői az OTP-t jelölték meg a térség "legmeggyőzőbb és legösszefogottabb üzleti stratégiájú" vállalatának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Felügyeleti intés az OTP-nek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felszólította az OTP Bankot arra, hogy a jövőben maradéktalanul teljesítse rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.

hvg.hu Befektetés

Mellőzné az állampapírokat az OTP

Az állampapírokban a mai hozamszintek mellett nem sok fantáziát látunk, inkább az éven belüli futamidejű kincstárjegyeket ajánljuk, a befektetési alapok közül pedig a pénzpiaci alapot - írták májusi jelentésükben az OTP elemzői.