szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagy borbarátként ismert francia filmszínész a világ legkülönbözőbb pontjain termeszt szőlőt. Az AFP jelentése szerint Gerard Depardieu 4-5 hektáros földet venne a Balatonnál.

Depardieu a borkiállításon
© AP
A dél-franciaországi Bordeaux-ban megrendezett Vinexpo vásáron jelentette be a filmcsillag, hogy vörösbort szeretne előállítani a magyar tengernél - írja az fn.hu.

"Már egy évtizede ezen gondolkozom, miután egy magyarországi forgatás során megismerkedtem Jardos Lajossal, aki jelenleg a Szeremley bortársaság egyik vezetője – mondta a színész, aki megemlítette, hogy a 14. században az Anjouk és a magyarok szőlői ugyanazon a korona alatt egyesültek.

Depardieu-nek már vagy egy tucat telke van Franciaországban, Algériában, Marokkóban, Spanyolországban, Olaszországban és a kaliforniai Napa-völgyben.

Depardieu egy közös francia-magyar borbemutatót tartott Szeremley Hubával a magyar pavilon kóstolótermében. A színész kizárólag ebből az alkalomból repült helikopterrel egy forgatásról Bordeaux-ba néhány órára.

A művész vasárnap fél kettőtől fél hatig vendégeskedett a standon, amelyet majd feldöntöttek a sajtó tolongó képviselői. Olyannyira, hogy miközben eddig a magyar borászokra csak csekély figyelem jutott a kétévente rendezett Vinexpón, a világ legnagyobb borászati kiállításán és szakvásárán, ezúttal a Depardieu-látogatás volt a fő esemény.

A színész szerint az európai bortermelés előtt két út áll: vagy nehézipar-szerű módszerekkel élnek, és a globális piacon próbálnak érvényesülni, vagy visszatalálnak a gyökerekhez, a hagyományos művelési módokhoz, és az egyes termőhelyek - a terroire-ok - jellegzetességeit kihasználva készítik el egyéni boraikat - írta az origo.

Szerinte Európa csak a terroire újjáélesztésével győzhet az amerikai típusú marketingstratégia, és tömegtermelés felett. A színész sürgette az egyes terroire-ok közti párbeszéd beindítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hatféle hibrid szőlőt kell kiirtani Romániában

Romániában 30 ezer hektár területen kell kivágni azokat a szőlőfajtákat, amelyek termesztése tilos az Európai Unióban, mondta a román szőlő-és bortermelők szövetségének elnöke. A kivágás és újratelepítés költségei 300 millió euróra rúgnak.

MTI Itthon

Uniós támogatás szőlőtelepítéshez

Jelentős anyagi forrásokkal támogatja a magyarországi szőlőültetvények újratelepítését, a fajtaváltást, valamint a támrendszer létesítést és korszerűsítést az Európai Unió az idén.

Itthon

Eladta hegyaljai szőlőjét Orbán felesége

Lévai Anikó eladta a szőlőtermesztésre szakosodott Szárhely-dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kft.-beli részesdését, csupán a cég által használt földbirtok ráeső részét tartotta meg tulajdonában. Orbánné azonban a férje szűlőföldjén lévő földeket továbbra is személyesen igazgatja.

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Török Gábor a Szájer-ügyről: Ez hatalmas csapás a Fidesznek

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten