szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Átalakul Európa cukoripara, miután az unió nem halogathatja tovább a piaci szabályok alkalmazását. Térségünkben a cukorrépa sok helyütt eltűnik a földekről, felváltja a búza és a kukorica. Feldolgozóüzemeket zárnak be, amiért az EU kompenzációt fizet. Egy sor fejlődő országot ma is a mesterségesen magasan tartott uniós cukorfelvásárlási ár tart életben. Nekik annyi lesz.

Az EU sokat vitatott cukorreformjának utolsó szakaszát terjeszti ma elő ma Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos. A cél változatlan: a világkereskedelmi szabályoknak megfelelő EU-mezőgazdasági politika kidolgozása és alkalmazása. A munka tétje is nagy, hiszen a közösség agrártámogatási programja (amelynek alapjait az 1950-es években dolgozták ki) az EU-költségvetés felét emészti fel.

A mezőgazdasági biztos ajánlásait a 25 mezőgazdasági miniszterből álló tanácsnak még novemberig el kellene fogadnia, akkor ugyanis az EU szeretné megismertetni elképzeléseit kereskedelmi partnereivel a hongkongi világgazdasági találkozón.

A néhány hete kiszivárogtatott információk szerint a ma terítékre kerülő ajánlások nem csak az EU cukortermelőit, hanem a külföldi termelőket is húsba vágóan érintik majd.

Megszűnik a nem hatékony gyártás

Egy belső EU-elemzés szerint a 25 tagállamból csupán nyolc országnak marad érintetlen a cukortermelő ipara, a fennmaradó 17 esetében csökken vagy teljesen megszűnik a termelés. A jelentés szerint elsőként Írország, Görögország, Spanyolország és Finnország lesz kénytelen visszavonulni a cukortermelés ágazatából, ezeknek az országoknak a cukoripara a legkevésbé hatékony.

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia egyelőre nyugodt lehet, mint ahogy a két év múlva csatlakozó Bulgária is, Románia esetében viszont komoly változtatásokat tart szükségesnek az Európai Unió.

Az EU-n kívül olyan fejlődő országok, mint Jamaica, a Fidzsi-szigetek vagy Malawi az EU magasan tartott cukorárától függenek, ez segíti gazdaságuk fejlődését. A mezőgazdasági biztos új javaslatai viszont nekik sem kedveznek, a felvásárlási ár csökkenése biztosra vehető, a következmények pedig várhatóan drámaiak lesznek.

A fejlődő országokban ugyanis a cukortermelő vállalkozások tartanak fenn iskolarendszereket és egészségügyi programokat, hiszen a kormány erre nem képes. Az EU-s árcsökkentés viszont azt jelenti, hogy több tucat országban az egész cukorgyártó iparág tönkremegy. Az EU számos országot támogat ugyan segélyekkel, de sok alulfejlett gazdaság nem lesz képes fennmaradni piaci cukorárak mellett.

Brüsszel fizet a gyárbezárások miatt

Az EU területén élő gazdák, ha sok személyes problémával is, de át tudnak majd térni a cukorrépa termesztéséről a kukorica vagy búza termesztésére, a feldolgozó üzemeket azonban be kell majd zárni. Az EU-ajánlás ezért egy kivásárlási tervet is tartalmaz, amelynek alapján pénzt adnának a gyáraknak, hogy azok bezárhassanak.

A Bizottság reményei szerint a reform következményeként az üzletekben nem változik a cukor ára, az ipari cukor azonban jelentősen olcsóbb lesz. A The Independent brit napilap szerint a brit édességgyártó Cadbury Schweppes evi 105 millió eurót takaríthat majd meg az alacsonyabb iparicukor-áraknak köszönhetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Jelentősen drágult idén a cukor és a sertéshús

A fogyasztói árak az idén novemberben 0,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az élelmiszerek ára a vártnál kisebb mértékben nőtt, de egyes cikkek jelentősen drágultak.

Gazdaság

A román cukor után jön a szerb étolaj

Akár több tízezer tonna étolaj is érkezhet Szerbia-Montenegróból az évente 100-120 ezer tonna étolajat felhasználó magyar piacra, ahol 10-30 százalékkal magasabb a termék ára.

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat