szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétfázisú, azaz teljes fúziós eljárásra tett javaslatot a Gazdasági Versenyhivatal az Európai Bizottságának a Mol gázüzletágának értékesítése ügyében - közölte a GVH kedden.

"A kérelmezett összefonódás egyes elemei a fúzió tényével szükségszerűen együtt járó versenykorlátozásokat meghaladóan, így jelentősen korlátozzák a versenyt, ezáltal ellentétesek a fúziós rendelet hatékony verseny védelmére vonatkozó elvárásaival. A Bizottság feladata, hogy a koncentrációnak a hatékony verseny elvárását veszélyeztető jellemzőit feloldja. A GVH megítélése szerint erre megalapozottan csak teljes eljárásban, azaz a második fázis lefolytatásával keríthet sort a Bizottság" - áll a közleményben.

Amennyiben az EU versenyhivatala az egyszerűsített eljárást választaná, akkor a GVH azt javasolja, hogy a bizottság csak akkor engedélyezze az összefonódást, ha a verseny kialakulását biztosító feltételeknek a felek önkéntes vállalással, vagy a Bizottság által előírt kötelezettségek teljesítésével eleget tesznek.

A GVH állásfoglalása szerint a kérelmezett összefonódás komoly versenyjogi aggályokat vet fel. Az aggályok négy fő területe a nagykereskedelmi piac (közüzem és versenypiaci kereskedelem), a kiskereskedelmi piac, a hazai kitermelés és a tárolás. Az azonosított aggályok közül a nagykereskedelem - hazai kitermelés és a tárolás - tekintetében a GVH konkrét javaslatokat fogalmazott meg a bizottságnak.

A hivatal közleményében kiemeli, hogy Magyarországon pillanatnyilag a földgáz versenypiac kialakulása folyamatban van, ami azt is jelenti, hogy még nem létezik versenypiac. A verseny kialakulásának folyamatában csak olyan koncentrációs lépés támogatható, amely ezt a folyamatot elősegíti, arra pozitívan hat. Az összefonódásnak vannak olyan elemei, amelyek akadályozhatják a verseny kialakulásának folyamatát. Ezért csak bizonyos feltételek teljesülése esetén támogatja a GVH az összefonódást.

A tervezett tranzakció a gázpiac szerkezetén tulajdonosi szinten nem változtat abban az értelemben, hogy a kérelmezett pozíciói az elidegenítésre kerülő vállalkozásokkal teljes egészében átszállnak a kérelmezőre. A tranzakció előtt ugyanakkor a Mol csak a gázpiac piaci szereplőjeként volt jelen, míg az E.ON a magyarországi villamosenergia-piac jelentős szereplője ma is - hívja fel a figyelmet a GVH.

Az eljárás hátterét ismertetve a GVH emlékeztet arra: a Mol egyes földgázpiaci tevékenységet folytató leányvállalati érdekeltségeit az E.ON Ruhrgas International AG részére kívánja értékesíteni. Az elidegeníteni kívánt vállalkozások a Mol Földgázellátó Rt., a Mol Földgáztároló Rt. és a Panrusgáz Magyar-Orosz Gázipari Rt.

A vállalkozások erről 2004 novemberében megállapodást is kötöttek, amely révén az érintett érdekeltségek az E.ON tulajdonosi irányítása alá kerülnek, amennyiben megszerzi a cég az engedélyeket, így a versenyhivatali engedélyt.

A tervezett tranzakció olyan összefonódást, irányítás megszerzését jelenti, amelyet a versenyjogi szabályok alapján versenyhatósági engedélyezési eljárás alá kell vetni. Magyarország EU-csatlakozásának időpontjától kezdve ez a versenyhatóság nem feltétlenül a Gazdasági Versenyhivatal.

A tervezett összefonódásban részes felek árbevételi adatai alapján a versenyhatósági eljárást a fúzió ellenőrzésről szóló 139/2004. EK Tanácsi Rendelet (fúziós rendelet) alapján az Európai Közösségek Bizottságánál kell kérelmezni. A GVH e rendelet alapján jogosult a tranzakcióról versenypolitikai véleményt alkotni és azt a Bizottság Verseny Főigazgatóságához eljuttatni.

A GVH véleményének kialakításához szükségesnek tartotta megismerni a piaci szereplők álláspontját, ezért 2005. június 15-én felhívásában kérte a piaci szereplők véleményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Zöld út a Mol gázüzletág részbeni eladásának

A Magyar Energia Hivatal (MEH) engedélyezte a Mol gázüzletágának részbeni eladását az E.ON Ruhrgas International-nak - közölte a hivatal kedden. A tranzakció létrejöttéhez az EU Versenyhivatalának engedélye is szükséges. A Mol teljes gázüzletágának piaci értéke mintegy 2,2 milliárd euró.