szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz felszólítja a kormányt és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy ne támogassa a Mol gázüzletágának eladását - közölte Balla György országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki képviselő felelőtlen, átgondolatlan és felháborító döntésnek nevezte, hogy a Magyar Energia Hivatal hozzájárult a Mol gázüzletágának részbeni értékesítéséhez.

A kormány döntése nyomán a gáz ára mintegy 35-50 százalékkal emelkedhet a választásokat követően - jelentette ki Balla György. A feltételezett drágulás mértékét a szükséges felújítások és fejlesztések költségeivel, valamint a vételár megtérülésének szempontjával magyarázta.

Szerinte a Magyarországon használt földgáz nagy része importból származik, és 2015-re várhatóan teljes egészében importra fog szorulni az ország. Ugyanakkor a nagynyomású hálózat felújítása, karbantartása elmaradt, és ez szakértői számítások szerint 300-350 milliárd forint kiadással jár majd - tette hozzá.

A hazai termelés csökkenésével új tárolókra és új betáplálási helyre is szükség van, ezen beruházások elvégzése szintén mintegy 300 milliárd forintos költséget tesz majd ki - mondta.

Balla kifejtette, hogy a befektető konzorcium elővásárlási jogot szerzett a szállítási üzletágra is. A teljes tranzakció mintegy 520 milliárd forintba kerül, aminek a megtérülését a befektető minél gyorsabban szeretné viszontlátni - mondta.

Kijelentette: a kormány állításával szemben az értékesítéssel nemhogy nem nőhet a versenyhelyzet a gázüzletágban, hanem teljesen meg fog szűnni, mivel a vevő E.ON Ruhrgas konzorcium domináns szereplője a magyar energiapiacnak. Cáfolta azt is, hogy az E.ON olcsóbb beszerzési árat tudna majd kialkudni.

A nagyobbik ellenzéki párt képviselője javasolta: a kormány a részvényértékesítés helyett haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat annak érdekében, hogy a Mol még állami tulajdonban lévő részvényeiért az állam szerezze meg a Mol gázszállítási és rendszerirányítási üzletágának többségi tulajdonát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Zöld út a Mol gázüzletág részbeni eladásának

A Magyar Energia Hivatal (MEH) engedélyezte a Mol gázüzletágának részbeni eladását az E.ON Ruhrgas International-nak - közölte a hivatal kedden. A tranzakció létrejöttéhez az EU Versenyhivatalának engedélye is szükséges. A Mol teljes gázüzletágának piaci értéke mintegy 2,2 milliárd euró.