szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar húságazat helyzete tovább nehezedik, romlik az ágazatban történt gyárbezárások, elbocsátások miatt - állapította meg a Magyar Húsiparosok Szövetsége és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete.

Az ágazatban a vállalati gazdálkodás eredménytelensége és veszteségtermelés tapasztalható - áll a Húsipari Szakágazati Párbeszéd Bizottság (HSZPB) közleményében.

A szakemberek a visszaesés okaként elsősorban a magyar termelők európai versenytársaikkal szembeni többletköltségeit említik, de - a HSZPB közleménye szerint - pénzügyi gondot jelent az állati melléktermékek értékesítése és az állatorvosi költségek, valamint az információs kötelezettségek is.

A közlemény szerint a nagy kereskedelmi láncokkal szembeni kiszolgáltatott helyzet szintén jelentős erőforrásokat von el a húsipari termelőktől.

A sertéságazat termelői oldalról is válságban van, az alacsony állatlétszám miatt a húsipari cégek importra szorulnak.

A szerdai ülésen az ágazat dolgozói sürgették a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozandó húságazati stratégiát, és felhívták a figyelmet, hogy az ágazat helyzetét javító gyors intézkedésekre van szükség.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gazdaság

Sztrájkveszély fenyeget a húsiparban

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete a Pick Szeged Rt.-nél kétórás figyelmeztető sztrájk megszervezésére hatalmazta fel a helyi sztrájkbizottságot abban az esetben, ha a bértárgyalások nem mozdulnak el a holtpontról.